TOP

Aankondiging: Lidewij Edelkoort weer live te zien in Nederland

Voor het eerst sinds de coronapandemie organiseert Appletizer weer een live seminar met Lidewij Edelkoort. Op dinsdag 13 juni 2023 presenteert zij in concertzaal Phil Haarlem haar visie op het winterseizoen 2024-2025.

Beeld: Trend Union

Het laatste live seminar van Lidewij Edelkoort in Nederland was op 2 december 2019 in Naarden, waar ze in een bosrijke omgeving haar presentatie Green Wave voor zomer 2021 presenteerde. In 2020 barstte corona los en werd noodgedwongen uitgeweken naar online seminars, die zo goed bevielen dat ze daar nadat alle coronamaatregelen waren opgeheven nog een aantal seizoenen mee door is gegaan. Organisator Appletizer wilde echter dolgraag weer een live event organiseren en op dinsdag 13 juni 2023 gaat dit dan ook eindelijk weer gebeuren.  

De winter overleven

Tijdens het seminar geeft de trendforecaster haar visie op het winterseizoen 2024-2025 in de presentatie Hibernation: Saving Essential Energies. De angst voor een escalerende oorlog en inflatie, in combinatie met algemene sociale onrust en dreigende politieke conflicten, beïnvloedt mensen om alternatieve manieren te bedenken om de winter te overleven. Dit kan door de thermostaat lager te houden, kleding in lagen te dragen, gebreide kleding te omarmen en dekens te adopteren. We koken eenpansmaaltijden om gas te besparen, we kruipen als een groep bij elkaar om warm te blijven en we knuffelen met dierbaren om gezellig te blijven. Sjaals en handschoenen zijn terug van weggeweest, net als gebreide sokken, mutsen, cols en bivakmutsen. Gedragen met met bont gevoerde pantoffels en laarzen. Een nieuwe visie op mode die oplossingsgericht maar ook vernieuwend is.

Kijken naar dieren

Dit beschermende gedrag lijkt op de manier waarop sommige dieren zich klaarmaken om te overwinteren en daarom is deze presentatie geïnspireerd door de verschillende manieren om de winter te doorstaan. Terwijl sommige zoogdieren het grootste deel van de winter in een diepe slaap gaan, vinden anderen troost in uitdroging, bevriezing, rillingen of zelfs de inactieve staat van verdoving. Hamsteren en samenkomen zijn andere overlevingsinstincten. Wij mensen hebben veel te leren van de oplossingen die dieren en zelfs planten en bomen hebben gevonden om het weer op zijn eigen manier te verslaan.

Het programma

Het programma op 13 juni duurt van 10 tot 12 uur in Phil Kleine Zaal in Haarlem. Begonnen wordt met de presentatie Swaddling, waarin de trends op het gebied van kleuren, garens en breisels voorbij komen. Daarna is het tijd voor de hoofdpresentatie Hibernation waarin naast mode en textiel ook de macrotrends worden uitgelicht. Deelnemen aan het seminar kost 330 euro inclusief trendboekje. Na een lichte lunch volgt een middagprogramma met de trends over design en interieur, dat voor 250 euro kan worden bijgeboekt. Het middagprogramma duurt van 13.30 tot 16.00 uur en omvat de lezingen Avant Garde en Uxua Utopia. Kaarten zijn te bestellen via de website Appletizer.