TOP

Een hoofdrol voor wol en meer wintertrends voor 2024-2025 van Lidewij Edelkoort

Voor het winterseizoen 2024-2025 heeft Lidewij Edelkoort zich laten inspireren door de winterslaap van dieren. En dan kun je natuurlijk verwachten dat breisels en vachten een belangrijke rol gaan spelen.

Hoofdbeeld: Trend Union

Voor het eerst sinds de coronapandemie organiseerde Appletizer weer een live seminar met Lidewij Edelkoort. Op dinsdag 13 juni 2023 presenteerde zij in een intieme setting in een zaal in hotel en restaurant ML in Haarlem haar visie op het winterseizoen 2024-2025 in de presentatie Hibernation: Saving Essential Energies. Daarbij heeft ze zich laten inspireren door hoe dieren de winter doorstaan en zich klaarmaken om te overwinteren.

Gebreid

Door de angst voor een escalerende oorlog, de enorme inflatie en de algemene sociale onrust bedenken mensen alternatieve manieren om de winter te overleven. Door de thermostaat lager te zetten, extra dekens te pakken en kleding in lagen te dragen. Breisels spelen hierbij een hoofdrol. We zien veel wol, vilt, tweed en dekenstoffen. Mixen van wol met zijde of linnen zorgen voor een luxe gevoel. Edelkoort ziet ook ruimte voor de terugkeer van moleskin (geborsteld katoen) als diervriendelijk alternatief voor suéde. Verder zijn er vacht- en bontachtige materialen en prints geïnspireerd door dieren, maar dat hoeven geen panterprints te zijn.

Lagen

De toepassing van wol is niet alleen voorbehouden aan truien en vesten, maar er zijn gebreide shorts, broeken, topjes en zelfs gebreid ondergoed zoals lange onderbroeken met sokken eraan. Verder zijn basics zoals polo’s en pantalons heel belangrijk, al dan niet fijn gebreid. “Lagen zijn heel belangrijk. Truien en sweaters worden over elkaar heen gedragen of truien worden gebruikt als sjaal. We zien volledig gebreide outfits, zoals we ook eind vorige eeuw zagen.” Edelkoort voorziet ook een terugkeer van de wollen winterjas. Van elegante wollen jassen tot enorme winterjassen die van je grootvader lijken te zijn geweest. “De puffer is op zijn retour, of hij moet van wol zijn. Ook komt er een opvolger van de puffer die niet meer is doorgestikt.”

Accessoires

In het kader van het overwinteren en opwarmen zijn accessoires als sjaals, handschoenen, gebreide sokken, (bivak)mutsen en cols natuurlijk onmisbaar. Maar denk bijvoorbeeld ook aan met bont gevoerde pantoffels en laarzen. Sowieso is schoeisel heel belangrijk volgens de forecaster en dan vooral pantoffelachtige schoenen. Vilt is hierbij een belangrijk materiaal, net als wol. “De sneaker rent snel uit beeld. Maar schoenen blijven wel bulky. Verder worden sokken de ultieme luie luxe.”

Kindertijd

In het kleurenpalet zien we vooral neutrale ‘gebreide’ kleuren in combinatie met zachte kleuren. Lichtblauw komt hierbij vaak terug. Er zijn kleine babytruitjes in lieve kleuren of met allover motiefjes en details zoals knoopjes, kraagjes en ruches, geïnspireerd door de kindertijd. Een ontwikkeling die ze ook komende seizoen ziet doorzetten. “Het kind in ons gaat een grote rol spelen. Omdat we de situatie in de wereld eigenlijk helemaal niet aankunnen, gaan we terug naar wie we zelf zijn.”