TOP

Kunstige prints en moderne godinnen: 8 trends van Christine Boland voor zomer 2024

Wat kunnen we straks verwachten bij de inkoop voor zomer 2024? Trendanalist Christine Boland geeft een voorproefje met haar prognose ‘Prototyping Possible Futures’. We selecteerden acht modetrends om voor het volgende voorjaar in de gaten te houden.

Beeld: L’Estrop

De titel ‘Prototyping Possible Futures’ die Christine Boland haar trendanalyse voor zomer 2024 gaf, verwijst naar de weg die design kan wijzen naar mogelijke toekomstperspectieven. “We leven in een voortdurende situatie van crisis. De mens is gelukkig heel veerkrachtig en realiseert zich steeds meer dat het echt anders moet. Mensen willen ook deel van de oplossing zijn. Nieuwe technologieën zoals Artificial Intelligence bieden creativiteit voor oplossingen en design”, vertelt Boland in haar inleiding op de trends. Er is een hang naar nostalgie, maar mensen zoeken ook de connectie met de natuur. Dat vertaalt zich in mode en design. We selecteerden acht opvallende trends uit haar uitgebreide trendanalyse die je zeker in de gaten moet houden.

Mini avontuur

De zoektocht naar de verbinding met de natuur uit zich in luxe utility outfits om mee op mini avontuur te gaan. Met overal zakken, op en aan broeken, jassen, rokken en riemen zoals bij Miu Miu (links) en Sacai.

Bloemen

Bloemen zijn altijd aanwezig in de collecties, maar elke keer net een beetje anders. We zien dit seizoen wilde bloemen, zoals viooltjes, klaprozen en bermbloemetjes zoals bij Christian Dior (links) en Erdem.

Gerafeld

Ontwerpers brengen brokstukken samen in een outfit, met als resultaat kledingstukken met scheuren, plooien, rafels en lagen. Het lijkt nonchalant bij elkaar geraapt zoals bij Acne Studios (links) en Erdem.

Nieuwe godinnen

Fluïde materialen, draperieën, asymmetrie, uitsnijdingen en kettinkjes zorgen voor een modern godinnensilhouet met lange vloeiende vormen, zoals bij Alberta Ferretti (links) en Saint Laurent.

Handwerk

Juist de digitalisering kent een tegenbeweging waarbij handwerk centraal staat: we zien breisels, borduursels, kralen, pailletten, tie dye en kralen op uitgewerkte stukken, zoals bij Alberta Ferretti (links) en Isabel Marant.

Lijnenspel

Ontwerpers experimenteren met uitsnijdingen, lijnen, banden, asymmetrie en de tegenstelling zwart-wit voor een vernieuwend beeld, zoals bij David Koma (links) en Victoria Beckham.

Schilderijen

De hang naar nostalgie vertaalt zich onder andere in stoffen waarop afbeeldingen van oude schilderijen lijken geprint in vervaagde, vloeiende verfkleuren, zoals bij Balmain (links) en Prada.

Vuur

De wereld staat in brand en ontwerpers halen hun inspiratie uit het vuur, de lava en de as van vulkaanuitbarstingen en bosbranden. Soms letterlijk met vurige prints, soms subtieler in de kleurcombinatie oranje met zwart, zoals bij Balmain (links) en Yohji Yamamoto.