TOP

Echt of illusie? Deze nieuwe expositie draait om ‘shoe fantasies’

Twee bekende schoenprofessionals slaan de handen ineen voor een nieuwe expositie. Virtual Shoe Museum-oprichter Liza Snook en kunsthistoricus en ontwerper Amber Ambrose Aurèle cureerden ‘Shoe Fantasies’, een tentoonstelling waar de grenzen tussen realiteit en illusie in schoendesign lijken te vervagen.

Foto Alet Pilon: Hein van den Heuvel

Liefhebbers moeten er wel een eindje voor reizen: de expositie is van 8 juni tot en met 3 september te zien in Pécs Gallery in de gelijknamige stad Pécs, in Hongarije. De tentoonstelling viert de ‘fascinerende wereld van schoenen’ met ontwerpen op het kruisvlak van mode, kunst en design. Dat varieert van minimalistische stijlen tot theatrale stukken.

‘Ceci n’est pas une pipe’

De expositie bestaat uit twee delen. Het eerste deel, What is a shoe?, vraagt de kijker stil te staan bij juist die vraag: wat is een schoen eigenlijk? Een indirecte verwijzing naar het bekende schilderij ‘Ceci n’est pas une pipe’ van de surrealistische kunstenaar René Margritte, dat de spanning tussen taal, beeldvorming en het daadwerkelijke object weergeeft. Wanneer mag iets een schoen worden genoemd?

Het tweede deel heeft als thema Dream or reality. Hier zijn schoenen te zien die volgens de Nederlandse curatoren Liza Snook en Amber Verstegen – ofwel Amber Ambrose Aurèle – bijna illusies lijken. “Schoenen waarvan je je afvraagt of ze wel gemaakt zijn om op te lopen.”

Nederlands talent

Met Nederlandse samenstellers mag het geen verrassing zijn dat de lijst met deelnemende artiesten en ontwerpers ook een aantal namen uit ons land telt. Er zijn werken te zien van gevestigde namen als Jan Jansen, René van den Berg en kunstenaar Alet Pilon, opkomend talent als Dirk Vaessen en nieuw werk van Amber Ambrose Aurèle zelf, in samenwerking met kunstenaar Albert Van Der Weide.

Shoe Fantasies is van 8 juni tot en met 3 september te zien in Pécs Gallery te Pécs, Hongarije. Meer informatie vind je hier.