TOP

Akkoord cao retail non-food: lonen twee keer omhoog in 2023

De nieuwe eenjarige cao voor de non-food retail is rond. Medewerkers krijgen er met ingang van het nieuwe jaar 7,46 procent bij, gevolgd door een tweede verhoging in juli, die de stijging van het wettelijk minimumloon volgt.

Foto: Ivo Antonie de Rooij via Shutterstock

De afspraken gaan, met terugwerkende kracht, per 1 januari 2023 in en zullen een jaar gelden. Vakbonden CNV Vakmensen, De Unie, AVV en RMU zijn akkoord gegaan met het eindbod dat Inretail in december namens de werkgevers presenteerde. Dat meldt de brancheorganisatie in een aankondiging.

Twee loonsverhogingen

Belangrijkste wijziging is dat de lonen met ingang van dit nieuwe jaar met 7,46 procent stijgen. Dat is meer dan in 2022, toen de loonstijging in totaal 5,8 procent bedroeg. En er komt op 1 juli 2023 nog een tweede toename bovenop, ditmaal hetzelfde percentage waarmee het wettelijk minimumloon omhoog gaat. Medewerkers die meer verdienen dan het nieuwe maximum van hun schaal (tot maximaal €4.400 euro bruto per maand), ontvangen een eenmalige uitkering van 2,5 procent van twaalf bruto maandsalarissen (juni 2022-mei 2023).

Uitdagend, maar nodig

In de nieuwe cao is ook de flexibele inzetbaarheid van medewerkers bijgesteld, wordt voor het eerst een stagevergoeding opgenomen en gaat de maaltijdvergoeding omhoog. Inretail hoopt hiermee het werken in de sector aantrekkelijker te maken. De brancheorganisatie ziet dat het in deze economisch zware periode een ‘uitdagende opdracht’ is voor werkgevers om de loonsverhoging in hun exploitatie te verwerken. Woordvoerder Paul te Grotenhuis: “Maar tegelijkertijd is er ook oog voor de kostenstijgingen waarmee medewerkers worden geconfronteerd.”