TOP

Oproep Inretail: ‘Houd winkeldeur dicht bij hitte’

Dit weekend bereikte het kwik voor eerst de dertig graden. Inretail roept winkeliers op om de winkeldeur op deze en andere warme dagen dicht te houden; goed voor het klimaat én de energierekening.

Beeld: Herbert Goetsch via Unsplash

De ‘deuren dicht’-discussie speelde afgelopen winter al op, al was het toen om geen warmte te verliezen. Nu de eerste landelijke zomerdag op komst is, moedigt Inretail winkeliers aan de deuren opnieuw gesloten te laten, nu om de hitte buiten te houden. De maatregel is onderdeel van een hitteprotocol dat de brancheorganisatie heeft ontwikkeld, met een toolkit met checklists, besparingsadviezen en campagnematerialen als ‘Wij zijn open!’-posters.

Nieuwe normaal

De toegangsdeuren dicht laten is een ‘logische en makkelijke’ stap bij de inspanningen van de sector om te verduurzamen én direct geld te besparen, stelt directeur Jan Meerman in een persbericht. Met open deuren verbruiken winkels met airco immers meer energie. “Klanten waarderen milieubewust gedrag. Deuren dicht als het buiten vier graden warmer is dan binnen, wordt het nieuwe normaal voor winkelen bij warme dagen.”