TOP

Dit miljoenenbedrag betaalde Bluestar Alliance voor Scotch & Soda

Bluestar Alliance was al voor het faillissement van Scotch & Soda in beeld als mogelijke overnamekandidaat en legde 60 miljoen euro op tafel om het merk door te starten. Dat blijkt uit het eerste verslag van curatoren Jasper Berkenbosch en Erik Schuurs.

Beeld: Scotch & Soda

Bluestar Alliance betaalde 60 miljoen euro om een doorstart te maken met Scotch & Soda. Voor dat bedrag verwierf de nieuwe eigenaar onder meer de IE-rechten, voorraden, de aandelen en alle IT-systemen in eigendom van de failliete Nederlandse tak. Dat blijkt uit het eerste verslag van de curatoren Jasper Berkenbosch en Erik Schuurs. Hoe dat geld verdeeld gaat worden onder de schuldeisers, kunnen ze nog niet zeggen.

Miljoenenschuld

De banken stemden met in de doorstart onder Bluestar onder de voorwaarde dat de uitstaande schuld van het Amsterdamse modemerk volledig wordt afgelost. Dat gaat om een som van 55,7 miljoen euro, al zal het uiteindelijke bedrag waarschijnlijk lager uitvallen omdat een deel uit garanties aan verhuurders en andere zakenrelaties bestaat. De Belastingdienst is de tweede in de rij met een vordering van 17,8 miljoen euro. Verder hebben zich ruim zevenhonderd andere schuldeisers gemeld, die samen zo’n 55 miljoen euro aan onbetaalde rekeningen bij Scotch & Soda hebben openstaan.

Binnen een week

Scotch & Soda Nederland vroeg op 20 maart het faillissement aan. Daarmee kwamen ook de buitenlandse vennootschappen in de problemen, die nauw met het Nederlandse hoofdkantoor verbonden zijn. Een week later werd bekend dat Bluestar Alliance het Amsterdamse modemerk als nieuwe eigenaar zou voortzetten, middels licentieovereenkomsten met S&S Europe en United Legwear & Apparel. Beide bedrijven zijn aan het Amerikaanse brandmanagementbureau verbonden. S&S Europe gaat de winkels en webshops van Scotch & Soda in de Benelux, Duitsland en Oostenrijk uitbaten, United Legwear & Apparel gaat verder met de wholesale-activiteiten. De bestaande overeenkomst tussen Scotch & Soda en Bos Group International voor de schoenenlijn wordt eveneens voortgezet.

Gemiste deadline

Bluestar Alliance was al voor het faillissement in beeld als overnamekandidaat. Afgelopen november werd duidelijk dat Scotch & Soda extra kapitaal nodig had om aan de lopende verplichtingen te kunnen blijven voldoen. Toen toenmalige eigenaar Sun Capital en de banken niet bereid bleken om dat te verstrekken, werd een verkooptraject opgestart. Bluestar was één van de vier geïnteresseerde kopers. Het verkoopproces kostte alleen meer tijd dan er was; de deadline van 10 maart werd niet gehaald, waarna Scotch & Soda Nederland geen andere optie had dan het faillissement aan te vragen. Daarop meldden zich vijftien nieuwe kopers. Bluestar deed volgens de curatoren het hoogste bod, wilde veel winkels openhouden en daarmee veel van de ruim achthonderd personeelsleden, en stelde weinig voorbehouden.