TOP

Antidumpings-maatregel vervalt per april 2011

Vanaf april 2011 komt de antidumpings-maatregel op schoenen met een bovendeel van leer uit China, Vietnam en Macao te vervallen. De maatregel werd in 2006 ingevoerd en is daarna enkele keren verlengd.

De Europese Unie zal schoenen uit deze landen de komende periode nog monitoren. Het zal dan gaan om regelmatige controles op invoerniveau. Onder andere vanuit de Foreign Trade Association, is aangegeven dat de import op schoenen uit deze landen zal toenemen als gevolg van het afschaffen van de antidumpings-maatregel. Toegezegd is, dat hiermee rekening zal worden gehouden.

Bescherming Europese schoenenproducenten
De Europese Unie hanteerde een anti-dumpingsheffing van 16,5 procent op de importprijs van Chinese schoenen en 10 procent op die van schoenen uit Vietnam. De regeling moest Europese schoenenproducenten beschermen tegen de snel toenemende import van schoenen uit de Aziatische landen. Tussen 2001 en 2005 steeg de import van leren schoenen uit China met 1000 procent en de Vietnamese import nam met 100 procent toe. De anti-dumpingsmaatregel liep in eerste instantie tot 2008, maar werd daarna nog twee keer verlengd. De laatste verlenging dateert van maart 2010.

Europese markt
Binnen Europa waren veel landen, waaronder Nederland, Zweden en Groot-Brittannië voor afschaffing van de heffing. Zo’n 30 procent van alle schoenen op de Europese markt komt inmiddels uit China en Vietnam.