TOP

Bas van Exter van The Shoe Care Shop werkt het liefst ’s nachts: ‘Als de rest van de wereld slaapt, ben ik het meest productief’

Bas van Exter (42) is oprichter van The Shoe Care Shop, specialist in luxe schoenverzorging. Ook is hij medeorganisator van de Nederlandse editie van de Super Trunk Show, een event voor liefhebbers van klassieke kwaliteitsschoenen, en adviseert hij bedrijven op e-commercegebied. Wie is de man achter de ondernemer?

Portret: The Shoe Care Shop

Hoe wordt iemand schoenverzorgingsspecialist?

“Ik werkte vroeger als fiscalist op de Zuidas. Daar viel het me op dat mijn collega’s, hoewel allemaal strak in pak, vaak op ongepoetste schoenen liepen. Dat vond ik zó zonde. Al snel had ik een poetssetje in mijn la om last minute bij te springen. Van het een kwam het ander.”

Ultieme poetstip?

“Maak er een routine van. Onderhoud je schoenen geregeld en kies voor producten op natuurlijke basis, geen synthetisch spul.”

Je favoriete schoenenmerk of -maker?

“Ik heb niet één favoriet, maar ik werd tijdens de laatste editie van de Super Trunk Show in Londen helemaal weggeblazen door de Argentijnse ‘bespoke shoemaker’ Norman Vilalta en de techniek die hij in zijn schoenen stopt.”

Foto: The Shoe Care Shop

Droomberoep als kind?

“Boer. Ik was als kind vaak op de boerderij van mijn oom en tante te vinden. Daar heb ik ook leren autorijden. In een trekker.”

Fijnste stad?

“Ik woon met mijn vrouw en twee kinderen in Oud-West in Amsterdam, een knus buurtje met relatief veel gezinnen. We hebben er alles, van speeltuinen tot fijne koffietenten en cafés. Het is een dorp in de stad.”

Het pronkstuk in je interieur?

“Ik heb voor interieurspecialist The Loft gewerkt en in die periode hebben we verschillende designstukken aangeschaft. Zoals onze fantastische stoelen van Heerenhuis en onze eettafel van Studio Henk. Dat is nu een miljoenenbedrijf, maar toen wij ’m kochten, waren oprichters Okke en Xander Albers nog maar net begonnen.”

Ochtend- of avondmens?

“Het is dat ik nu kinderen heb en het eigenlijk niet meer gaat, maar ’s nachts werk ik echt het lekkerst. Als de rest van de wereld slaapt, ben ik het meest productief.”

Je beste eigenschap?

“Vrienden noemen me soms wel een golden retriever, omdat ik met vrijwel iedereen goed kan opschieten. Mensen voelen zich snel op hun gemak bij mij. En ik ben een snelle denker, wat zakelijk gezien erg handig is. Mijn hoofd gaat altijd door, soms tot wanhoop van mijn vrouw. Die vraagt regelmatig: ‘Kan jij ook uit?’”

En je slechtste?

“Ik ben betweterig en koppig. Als ik ergens van overtuigd ben, ben ik daar moeilijk vanaf te brengen.”

Lievelingswinkel?

“Ik ben goed bevriend met Roel Wolbrink, de mede-eigenaar van maatwerkspecialist New Tailor. Ik heb zelfs een aantal keer als model voor hun magazine geposeerd. Al mijn pakken en jasjes komen van New Tailor. Die zitten als een tweede huid.”

Beste concert ooit?

“Er gaat nooit een ervaring mooier zijn dan de show van Daft Punk in Afas Live, in 2007. Hun lichtshow was ontwikkeld voor de stadions en grote festivals, terwijl Afas een capaciteit van ‘slechts’ zesduizend mensen heeft. Intiemer wordt het voor Daft Punk-begrippen niet.”

Foto: Privébeeld

Kook je of haal je af?

“Ik kook, tenzij ik het niet zelf kan maken. Ik ben goed in pasta’s en maak mijn eigen pizza’s. Mijn specialiteit is een pizza met roseval-aardappelen, de Franse kaas Chaumes, walnoten en balsamico.”

Heb je een guilty pleasure?

“Roze koeken. Daar heb ik me een keer zo misselijk aan gegeten dat ik ze een maand moest laten staan.”

Bos of strand?

“Ik ben opgegroeid in Den Haag en voor mijn studie naar Amsterdam verhuisd. Daarna ben ik blijven plakken, al mis ik zee wel enorm (foto 4). Gelukkig hebben wij een huisje in Noordwijk en mijn ouders een huisje in Zeeland. Die combinatie maakt dat het te pruimen is, haha.”

Hoe was je als kind?

“Rustiger dan nu, en al vroeg met ondernemen bezig. Ik was zestien of zeventien toen ik me inschreef bij de KvK met een bedrijf in tuinmeubilair, dat ik met mijn neef Peter had opgezet. We maakten tuintafels met zinken bladen. Het probleem was dat de kwaliteit te goed was. De tafel die we voor mijn ouders hebben gemaakt, staat er 25 jaar later nog.”

Dit artikel verscheen het eerst in Schoenvisie magazine.