TOP

Beursgang Dr. Martens levert 1,3 miljard pond op

Dr. Martens maakte vandaag zijn debuut op de Londense beurs. Dat heeft de eigenaren een bedrag opgeleverd van 1,3 miljard pond, omgerekend bijna 1,5 miljard euro.

Eigenaar Permira bracht Dr. Martens vandaag met andere aandeelhouders naar de beurs. De waarde lag bij de beursgang op 3,7 miljard pond (bijna 4,2 miljard euro). Dat is meer dan tien keer zoveel als de 300 miljoen pond waarvoor de investeringsmaatschappij het schoenenmerk in 2013 van de Britse oprichtersfamilie Griggs overnam. Ongeveer 35 procent van de aandelen, 350 miljoen in totaal, werd in de markt gezet, voor een initieel bedrag van 370 pence (4,18 euro) per aandeel. Permira kan nog eens 53 miljoen aandelen verkopen als er voldoende vraag is. De investeringsmaatschappij behoudt na de beursnotering een meerderheidsbelang van 42,9 procent. “Het is altijd onze strategie geweest om dit merk voor de komende zestig jaar te runnen”, laat Tara Alhadeff, partner bij Permira, aan zakenplatform Bloomberg weten.

Veel potentieel

Oliver Brown, als fondsbeheerder bij RC Brown betrokken bij de beursgang, kan de succesvolle eerste handelsdag wel verklaren. “Dr. Martens is aantrekkelijk voor investeerders omdat het merk een loyale fanbase heeft, hoge marges en nog veel groeipotentieel door zijn fysieke winkelnetwerk uit te breiden en steeds meer voet aan de grond krijgt in markten als Noord-Amerika en China”, zegt hij tegen het zakelijke nieuwsplatform.

Groei ondanks corona

De coronapandemie lijkt weinig invloed te hebben op de bedrijfsresultaten. Dr. Martens moest zijn stenen brandstores door de wereldwijde lockdowns tijdelijk sluiten. Online liepen de verkopen gewoon door; in de periode van april tot en met september steeg de omzet met 18 procent tot 318,2 miljoen pond (bijna 360 miljoen euro). De brutowinst nam met 20 procent toe.

Foto: Dr. Martens