TOP

Dr. Martens boekt recordomzet, maar ziet winst dalen

Dr. Martens heeft voor het eerst een omzet behaald van meer dan een miljard pond. Zo blijkt uit de jaarcijfers voor het boekjaar 2022/2023, dat eind maart eindigde. De winst daalde echter met 26 procent. Dat komt vooral door de moeizame marktomstandigheden in de Verenigde Staten, en het ziet er niet naar uit dat de situatie snel zal verbeteren.

Beeld: Kilian Seiler via Unsplash

Een omzet van iets meer dan een miljard pond betekent voor Dr. Martens een stijging van tien procent ten opzichte van het vorige boekjaar. Deze mijlpaal is volgens het bedrijf bereikt door ‘de kracht van het merk, de langdurige DOCS-strategie en het harde werk en de toewijding van onze fantastische mensen wereldwijd’.

Voor Dr. Martens is de directe verkoop aan de consument nu goed voor meer dan de helft van de omzet. Hier noteerde Dr. Martens een stijging van zestien procent. Maar ook via de wholesale werden met een stijging van 30 procent flink meer schoenen verkocht. Alle productcategoriën plussen, al ddeden de veterschoenen en sandalen het over het geheel genomen beter dan de laarzen.

Amerikaanse markt onder druk

Vooral in de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten en Afrika) deed Dr. Martens het goed. Hier zag de schoenenfabrikant de omzet met 11 procent stijgen tot 443 miljoen pond. In Amerika gingen de zaken minder; daar daalde de vraag, omdat de Amerikanen door de inflatie minder geld aan schoenen willen uitgeven. De kosten in de Verenigde Staten zijn bovendien gestegen door logistieke problemen in het nieuwe distributiecentrum. Hierdoor noteerde Dr. Martens weliswaar een hogere omzet, maar een lagere winst voor belastingen. Die bedroeg 159,4 miljoen pond, een daling van 26 procent.

Het blijft de vraag of Dr. Martens snel verbetering kan verwachten. CEO Kenny Wilson vreest van niet. “Wij denken dat de consumentenomgeving in de Verenigde Staten momenteel de moeilijkste ter wereld is’, zegt hij in een toelichting op de jaarcijfers. Wel rekent hij erop dat een prijsverhoging voor de schoenen van zes procent de toegenomen kosten deels kan compenseren.