TOP

Meer omzet, maar minder winst voor Dr. Martens

Dr. Martens verkocht een ‘recordaantal’ schoenen in de eerste helft van het financiële boekjaar, maar boekte minder winst, waarop de aandelen van de Britse schoenenfabrikant fors in waarde daalden.

Foto: Kilian Seiler via Unsplash

Groei voor Dr. Martens in de eerste helft van het financiële boekjaar 2023. De Britse schoenenfabrikant verkocht een recordaantal van 6,3 miljoen paar schoenen, goed voor een omzet van £418,6 miljoen pond (€486,50 miljoen euro). Dat is een stijging van 18 procent ten opzichte van vorig jaar. De groei werd vooral gestuwd door de directe verkoop aan consument (+21%). De verkopen via de eigen winkels namen met 38 procent toe en de e-commerce omzet steeg met 8 procent. Via de wholesale werd 15 procent meer omgezet.

Schade inlopen

Tot zover positieve resultaten, maar ondanks de omzetgroei boekte Dr. Martens 5 procent minder winst dan een jaar eerder, meldt The Guardian op basis van de nieuwe kwartaalcijfers. Dat komt volgens het bedrijf omdat er meer is geïnvesteerd in marketing, medewerkers en de opening van nieuwe winkels. Het leidde op de beurs tot een waardedaling van meer dan 20 procent van de aandelen.

Daarnaast zou Dr. Martens zo’n £10 miljoen pond aan verkopen zijn misgelopen door stakingen in de haven van het Britse Felixstowe en personeelstekorten in het distributiecentrum in Nederland. Schade die naar verwachting het volgende kwartaal wordt ingelopen, nu Dr. Martens de magazijnen weer gevuld heeft. CEO Kenny Wilson heeft hoge verwachtingen van de weken voor Kerstmis.

Inflatie-bonus

Ook de steeds hogere kosten van arbeid, energie en grondstoffen spelen een rol. Om dat op te vangen, worden de prijzen van de klassieke boots komend najaar voor het tweede jaar op rij verhoogd. De £10 pond die bovenop de huidige verkoopprijs van £159 pond komt is volgens CEO Kenny Wilson ‘alleen bedoeld om de inflatie te dekken’. De hoge inflatie is ook de reden dat 2000 van de 3500 medewerkers van het bedrijf in oktober en november een zogenaamde ‘living bonus’ van £500 pond kregen. Het gaat om werknemers die minstens 20 uur of meer werken en minder dan £45,000 per jaar verdienen.