TOP

CBS: kleding- en schoenenwinkels zetten minder om in juni, ook online

Na maanden van hoge omzetplussen ten opzichte van het jaar ervoor – al komt dat vooral door de lockdown in 2021 – stagneert de inhaalgroei van mode- en schoenenwinkels in juni, blijkt uit cijfers van het CBS. Ook online werd minder omgezet.

Foto: Jarmoluk via Pixabay

Kledingwinkels hebben afgelopen juni 3,4 procent minder omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder, schoenen- en lederwarenzaken leverden ongeveer 5 procent in. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Een flink contrast met de dubbelcijferige groei van 16 procent (kleding) en 12 procent (schoenen en lederwaren) in mei. Ook in de maanden daarvoor realiseerden de mode- en schoenenbranche hoge omzetplussen, al werden die vooral veroorzaakt omdat er in dezelfde periode een jaar eerder een strenge lockdown in Nederland van kracht was.

Alleen drogisterijen in de plus

De omzet van de non-food detailhandel als geheel kromp in juni 2022 met 3 procent en het volume was 8 procent lager dan een jaar eerder. Alleen drogisterijen hebben binnen de non-food meer omgezet, de andere deelbranches zagen hun verkopen ten opzichte van het voorgaande jaar afnemen.

Online minder omgezet

Online werd ook minder verkocht: de omzet was afgelopen juni 6,5 procent lager dan in 2021. Webwinkels zetten 7,1 procent minder om en multichannel retailers zagen de online verkopen met 5,6 procent afnemen. De online kledingomzet daalde met 4,8 procent, tegen een plus van ruim 16 procent in mei 2022.