TOP

Ceo Torfs: “Europa moet gratis retouren verbieden”

Wouter Torfs, de ceo van de Belgische schoenenketen Torfs vindt dat Europa bedrijven moet opleggen dat ze een extra prijs moeten vragen als klanten hun pakjes terugsturen.

“Wij gaan uiteraard klanten niet laten betalen voor retouren als de grote jongens dat ook niet doen,” zegt Wouter Torfs, de ceo van schoenenketen Torfs in een interview aan HLN. Van alle schoenen die bij Torfs worden besteld, keert één op de vier terug naar het magazijn. Voor Schoenen Torfs valt dat percentage van 26 procent nog goed mee: “Als je naar de grote spelers kijkt, zoals Zalando, dan gaat het om percentages van 50 of 60 procent. Dan stel ik me toch de vraag hoe maatschappelijk verantwoord dat nog is.”

Europa

Torfs roept op dat Europa maatregelen moet gaan nemen: “Torfs gaat uiteraard niet met gratis retouren stoppen zolang de grote jongens dat ook niet doen.” Hij wil dat de overheid ingrijpt: “Niet op Belgisch niveau, want het grootste deel van de e-commerce in België komt uit het buitenland. Dus moet Europa aan bedrijven opleggen dat ze een extra prijs moeten vragen als klanten hun pakjes terugsturen. Als je dan tien paar schoenen bestelt en er negen terugstuurt, loopt de rekening wel op.”

Rentabiliteit

Het gaat uiteindelijk over de rentabiliteit van de e-commerce, zegt Torfs: “Als je een retourpercentage hebt van 50 procent, is dat niet rendabel.” Maar, zegt hij: “Ik kaart het aan omdat ik vind dat het een maatschappelijk probleem is. Burgers kunnen zich politiek heel correct opstellen. Maar als ze consumenten worden, dan zijn ze toch heel wat minder principieel. Iedereen kijkt dan naar zijn eigen portemonnee. Maar de prijs voor de files, die door dat onnodige transport langer worden, betalen we natuurlijk allemaal.”