TOP

Clarks doorbreekt barrière van 100 miljoen pond

Schoenenmerk Clarks heeft met de winst vóór belasting voor het eerst in haar 185-jarige geschiedenis de barrière van 100 miljoen Britse pond doorbroken. Dit record wordt veroorzaakt door een "ongekende toename" van de vraag in Noord-Amerika.

De winst vóór belasting tot 31 januari 2011 steeg met 28 procent tot 108,7 miljoen Britse pond, na een daling van 2 procent in het voorgaande jaar in weerwil van een lome Britse markt.

De omzet van de totale groep steeg met 9,2 procent tot 1,28 miljard Britse pond, die door ceo Melissa Potter wordt toegeschreven aan een toename van de volumes in combinatie met een stijging van de gemiddelde verkoopprijs ontwikkelde Clarks een meer premium productmix om de kostenstijgingen tegen te gaan.

Nieuwe volumerecords
De operationele winst van Clarks International – inclusief het Verenigd Koninkrijk en alle andere markten dan Noord-Amerika – daalde met 1 procent tot 93 miljoen Britse pond, als gevolg van de uitdagende binnenlandse markt. De like-for-like omzet bij de winkels steeg een 0,5 procent. Het schoenenmerk was succesvol met de heren- en de ‘back-to-school’-collectie, in die segmenten werden nieuwe volumerecords bereikt.

Blijvende trend
De groothandel van Clarks International was veerkrachtig, de omzet steeg 2,9 procent en de winst groeide naar 6 procent. Voor zomer 2011 steeg de omzet in de groothandel met 15 procent op de internationale markten en met 40 procent in Noord-Amerika. Voor het eerst werd meer dan 50 procent van de totale omzet werd gegenereerd door de markten buiten het Verenigd Koninkrijk. En volgens Potter is dit een blijvende trend.

Uitdaging
Maar gezien de onzekere economische situatie, zei Potter dat, ondanks een indrukwekkend jaar in Noord-Amerika – waar de bedrijfswinst met 91 procent is gestegen tot 54,9 miljoen Britse pond – de economische indicatoren gemengd waren. Zij voegde hieraan toe: “Ik verwacht dat in 2011 en 2012 de marktomstandigheden in het Verenigd Koninkrijk een uitdaging zullen blijven.”

Stijgende loonkosten
Potter zei ook dat door de stijgende loonkosten in China en Vietnam dit jaar de productiekosten bij Clarks International gemiddeld met 20 procent toenemen. Maar dat de volumegroei en selectieve prijswijzigingen de gevolgen zullen inperken.

De beëindiging van de anti-dumpingsheffing op leerproducten uit China en Vietnam zal ook resulteren in een kostenbesparing van 15 miljoen Britse pond.