TOP

Deichmann moet Dior schadevergoeding betalen

De Duitse schoenengigant Deichmann moet een schadevergoeding betalen aan het luxemerk Dior. Deichmann verkocht een imitatie van één van de tassen van het Franse modehuis. Deichmann is in Nederland bekend als eigenaar van de vanHaren-keten.

Advocaten van Dior zagen in verschillende filialen van Deichmann tassen die sterk leken op de Dior Street Chic handtas, ontworpen door John Galliano. De nepversies van de tas werden geproduceerd in China en kostten in de Deichmann-winkels 14,90 euro, terwijl een echte Dior Street Chic tas in de winkel bijna achtduizend euro kost.

Dior eiste een schadevergoeding van 125.000 euro, omdat de Deichmann-tassen inbreuk zouden maken op het merkenrecht van het Franse modehuis. Volgens de Franse rechtbank heeft de tas van Deichmann echter niet de luxe-uitstraling van een Dior-product en is niet bewezen dat de gelijkenis met de Dior-tas de enige reden is waarom klanten deze tas kochten. Daarom is slechts een deel van de winst op de Deichmann-tas, een bedrag van 27.600 euro, toegewezen aan Dior.