TOP

Factory Outlet Bleizo gaat definitief niet door

Factory Outlet Bleizo komt er toch niet. Dat is de uitkomst van de stemming in de Provinciale Staten van Zuid-Holland die woensdagochtend 12 december plaatsvond.

Een meerderheid van de Statenleden stemde tegen de komst van de factory outlet en daarmee is de bouw van de 20.000 vierkante meter tellende outlet, langs de A12 nabij Zoetermeer en Lansingerland, definitief van de baan.

Winkelleegstand
Brancheorganisatie CBW-Mitex streed samen met winkeliersverenigingen, lokale ondernemers en andere partijen zoals Detailhandel Nederland tegen de komst van het outletcentrum. Bleizo zou volgens CBW-Mitex de winkelleegstand in de wijde omtrek doen toenemen. Ook plaatste de brancheorganisatie vraagtekens bij de haalbaarheid van het concept. In een persbericht meldt de brancheorganisatie: “Bleizo zou alleen de meest exclusieve merken in de outlet verkopen, maar hiermee zou het winkeloppervlak nooit volledig gevuld kunnen worden.”

Concurrentie
Verder was volgens CBW-Mitex niet duidelijk hoe de controle van het beoogde exclusieve concept op lange termijn geregeld zou worden. Om leegstand te voorkomen zou al snel gekeken worden naar lager gepositioneerde merken en daarmee zou outlet Bleizo een regelrechte concurrent van bestaande winkelcentra worden.

“Dat mag nooit gebeuren in een markt waarin al sprake is van een overschot aan winkelmeters. Behalve de projectontwikkelaar en de grondbezitters (Zoetermeer en Lansingerland) hebben anderen geen enkele baat bij het bouwen voor leegstand”, stelt Jan Meerman, voorzitter van CBW-Mitex.