TOP

Februari 2009: steeds meer retailers failliet

Het aantal retailers dat in februari bankroet ging is met 103 procent fors gestegen ten opzichte van vorig jaar. Dit blijkt uit onderzoek naar faillissementen in het Nederlandse bedrijfsleven door Dun & Bradstreet.

Het aantal faillissementen in Nederland steeg in februari met 81 procent ten opzichte van februari 2008. Toen gingen er in die maand in totaal 272 Nederlandse bedrijven op de fles. Dit jaar waren dat er 493 in februari.

Sabine Besselink, marketingmanager Risk Solutions bij Dun & Bradstreet: ‘De signalen van het dalende consumentenvertrouwen zijn duidelijk terug te zien in de stijgende faillissementcijfers. Hoewel het straatbeeld op een reguliere koopavond misschien een ander beeld geeft, steeg het aantal faillissementen in de retailbranche afgelopen maand enorm. Na de transportsector, makelaars en uitzendbranche lijken nu ook de retailers last te krijgen van het kerende tij in de economie.’

Grootste klappen
In de uitzendbranche vielen in februari de grootste klappen. Ten opzichte van januari van dit jaar nam het aantal faillissementen toe met 70 procent. Ten opzichte van februari 2008 is de stijging zelfs +233 procent. De makelaardij werd met een toename van 68 procent eveneens zwaar getroffen in februari (+ 217 procent ten opzichte van 2008).

Regio’s lopen sterk uiteen
De veranderingen in het aantal faillissementen tussen de Nederlandse provincies loopt in februari sterk uiteen. In Friesland is de enige provincie met een afname van het aantal faillissementen De sterkste toename van het aantal faillissementen februari 2009 (ten opzichte van februari 2008) werd gesignaleerd in Utrecht met 267%, daarna volgen Drenthe (157%) en Noord-Brabant (120%), 

Handelsinformatie
Dun & Bradstreet is leverancier van wereldwijde zakelijke informatie en inzicht. Het bedrijf biedt ondernemers advies over het nemen van betrouwbare krediet-, marketing- en aankoopbeslissingen. De dienstverlening van Dun & Bradstreet is gebaseerd op de grootste Business-to-Business database ter wereld met meer dan 144 miljoen bedrijven in meer dan 240 landen. Kernactiviteiten van Dun & Bradstreet zijn: Risk Management Solutions, Sales & Marketing Solutions en Supply Management Solutions. Dun & Bradstreet is van origine een Amerikaans bedrijf en is beursgenoteerd op de New York Stock Exchange.

Bron: Dun & Bradstreet