TOP

Geen nieuwe cao voor lederwaren- en reisartikelenbranche

De cao-onderhandelingen zijn voor werknemers in de lederwaren- en reisartikelenbranche eind december mislukt.

De onderhandelingen werden tegelijkertijd met een aantal andere branches in de detailhandel gevoerd. Als enige van de zes betrokken werkgeversorganisaties heeft CBW-Mitex het bereikte onderhandelingsresultaat over de SBD-cao afgewezen. SBD staat voor Samenwerkende Branches in de Detailhandel. Het gaat om de dierenspeciaalzaken; de muziekinstrumenten en bladmuziek; verf en behang; tabaksartikelen; en de ambulante handel. De werknemers in deze branches hebben nu wel een nieuwe cao.

CBW-Mitex vond de loonsverhoging voor werknemers in de lederwaren- en reisartikelenbranche van 2,5 procent te duur plus een eenmalige uitkering van 1 procent over het jaarsalaris per 1 januari 2011 en weigerde daarom in te stemmen met het onderhandelingsresultaat.

Cao Mode & Sport 
De brancheorganisatie wil de de lederwaren- en reisartikelenbranche nu onderbrengen in de cao Mode & Sport. CBW-Mitex heeft het overleg met FNV Bondgenoten over een overstap tot nader orde opgeschort. Hierdoor krijgen werknemers in de lederwaren-en reisartikelenbranche voorlopig geen nieuwe cao.

Voor CBW-Mitex blijft het doel om ook voor de reis- en lederwaren tot een cao te komen. Volgens een woordvoerder is dat voor zowel werkgevers als werknemers in de branche het beste, omdat het getuigt van professionaliteit en duidelijkheid biedt over allerlei arbeidsvoorwaarden waarover anders discussies zouden kunnen ontstaan.