TOP

“Hoge hakken slecht voor voeten én hersenen”

Het dragen van hoge hakken zou niet alleen schadelijk zijn voor je voeten, volgens onderzoekers kan het ook de hersenen aantasten.

Zo’n 80 procent van de vrouwen zou voetproblemen hebben als direct resultaat van het dragen van hoge hakken. Volgens een onderzoek van de Britse Marie Claire vragen in Groot-Brittannië zo’n 200.000 vrouwen medisch advies vanwege voetklachten. Zo’n 10.000 vrouwen zijn ook daadwerkelijk aan hun voeten behandeld. Dat het continu dragen van extreem hoge hakken schadelijk kan zijn, werd onlangs bekend door de voetoperatie van Victoria Beckham.

Hersenletsel
Onderzoekers beweren dat ook de rug aangetast kan worden door stiletto’s. Het lopen op zeer hoge hakken verstoort volgens deze doktoren de natuurlijke lijn van de ruggengraat, waardoor zenuwen afgekneld kunnen worden. Naast de zenuwen zouden ook de bloedvaten mogelijk te weinig ruimte krijgen. Dit zou hoofdpijn kunnen veroorzaken. Op de lange termijn zou het zelfs de functionaliteit van de hersenen kunnen aantasten.

Cosmetische ingreep 
Uit hetzelfde onderzoek bleek dat 65 procent van de ondervraagde vrouwen zo’n 40 uur per week op hoge hakken loopt. Eenderde van deze vrouwen draagt hakken van minimaal 10 centimeter hoog. Volgens de Britse Marie Claire is het dan ook niet verwonderlijk dat veel vrouwen voor ‘foot filler’ kiezen. Dit is een cosmetische behandeling met collageen, dat wordt geïnjecteerd in de bal van de voet. Door deze behandeling wordt het dragen van hoge schoenen comfortabeler. Deze behandeling wordt door een neuroloog in het blad wel afgeraden, omdat de ‘foot filler’, maar kort werkzaam is en het de kans op rug- en hersenletsel vergroot.