TOP

Interview met visual merchandiser Amy van Heuvelen: “Het is belangrijk dat de sfeer van de etalage terug te vinden is injouw winkel.”

In de wereld van retail draait alles om de eerste indruk, en niets vangt die beter dan een zorgvuldig samengestelde etalage. Maar wat zijn de geheimen achter een opvallende etalage die niet alleen aandacht trekt, maar ook klanten naar binnen lokt? Amy van Heuvelen, etaleur en visual merchandiser voor Studio Beerbaum, heeft door de jaren heen een schat aan waardevolle inzichten verzameld. Met maar liefst 18 jaar ervaring op haar naam, kent ze de klappen van de zweep en weet ze precies wat nodig is om jouw etalage eruit te laten springen.

 

Beeld: Studio Beerbaum
Tekst: Caro van Dijk


First things first, wat houden etaleren en visual merchandise eigenlijk in? En is er een verschil tussen de twee?

Etaleren, ook wel window dressing genoemd, richt zich op het visueel aantrekkelijk maken van de etalages om klanten naar binnen te lokken. Visual merchandise daarentegen omvat een bredere aanpak en richt zich op het optimaliseren van de gehele winkelruimte, inclusief productpresentatie, schapindeling en verlichting, met als doel de verkoop te stimuleren en de klantervaring te verbeteren. Het belangrijkste verschil is dus de focus: etaleren richt zich op de etalages, terwijl visual merchandise de hele winkelomgeving omvat.

Waar zou de retailer op moeten letten bij het samenstellen van de etalage?

“Het belangrijkste is om te kijken naar wat bij jouw winkel past en wat je doelgroep aanspreekt. De etalage moet de sfeer van jouw winkel weerspiegelen en de visual merchandising moet op orde zijn. Overzichtelijkheid is essentieel, dus vermijd het om de etalage te vol te stoppen. Houd het vooral clean en strak.”

Hoe vaak is het gangbaar om van etalage te wisselen?

“Dat hangt af van de roulatie van de kleding. Over het algemeen is het raadzaam om
elke 4 tot 6 weken te wisselen, behalve tijdens speciale feestdagen.”

Wat is de ultieme tip om je etalage summerproof te maken?

“Een vakantievibe werkt altijd goed. Gebruik veel kleur en zorg voor een vrolijke
uitstraling.”

Hoe creëer je stop-power in de etalage?

“Het moet inspirerend zijn, dus kies voor uitdagende combinaties en goede verlichting. Vertel een verhaal met de decoratie die je gebruikt, maar let op dat je niet te veel decoratie toevoegt. Het draait uiteindelijk om jouw producten.”

Hoe pak je als kleine winkelier het creëren van een verhaal of thema aan?

“Als kleine ondernemer is het belangrijk om creatief te zijn met beperkte middelen. Eenvoudige opbouwblokken en sets kunnen al een goede basis vormen. Laat kleuren en prints voor je spreken; ze kunnen een verhaal vertellen zonder dat je veel geld hoeft uit te geven.”

Aan welke etalages kunnen retailers een voorbeeld nemen?

“Overal waar etalages zijn, valt inspiratie te vinden. Kijk naar wat bij jouw winkel past. Etalages in grote steden zoals Londen en New York kunnen inspirerend zijn, maar kijk vooral ook naar kunst- en designtrends voor vernieuwende ideeën.”

Is er een belangrijke etalagetrend gaande?

“Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol. Trends zijn vaak weinig onderscheidend, dus verleg je focus meer naar materialen, vormen en andere elementen voor inspiratie.”

Heb je nog een laatste tip voor de retailer op weg naar een betere etalage?

“Less is more. Houd het simpel en laat jouw producten spreken.”