TOP

Looierij Koninklijke Hulshof maakt doorstart

Kalfsvleesproducent Pali Group uit ’s-Hertogenbosch en looierij Rompa Leder uit Rijen hebben samen de looierij Koninklijke Hulshof in Lichtenvoorde overgenomen.

De looierij van Koninklijke Hulshof werd in november 2013 failliet verklaard. Voor de doorstart van Koninklijke Hulshof hebben Pali Group en looierij Rompa Leder de joint venture Rompa Tanneries opgericht.

Om de totale productieketen optimaal te beheersen is sprake van een sterk geïntegreerde structuur. De aankoop van het kalf tot en met de slacht geschiedt in eigen beheer van Paridaans. Vitelco, onderdeel van Pali Group, behoort tot de grootste kalverslachterijen ter wereld en levert kalfshuiden die beschikbaar komen als bijproduct van het slachtproces. Door in Lichtenvoorde verse huiden te gaan verwerken tot ‘wet-blue’ wordt voorkomen dat deze eerst gezouten en later weer ontzout moeten worden. Zo worden kosten bespaard en het milieu ontzien.

Gehele looiproces
Rompa Leder produceert leer voor de schoenen-, meubel- en lederwarenindustrie. Sinds de jaren tachtig werd deze productie gedaan op basis van ‘wet-blue’, een tussenproduct in de leerlooierij, maar door de overname van de looierij in Lichtenvoorde, is er weer de mogelijkheid om het gehele looiproces in eigen huis uit te voeren.

Rompa Tanneries zal ten behoeve van de verkoop aan derden zullen finished producten worden ontwikkelen en produceren, waaronder kalfs ‘wet-blue’ uit eigen keten, stieren ‘wet-blue’ en ‘crust’. Het concept van biologisch afbreekbaar leer wordt doorontwikkeld, zodat ook ‘wet-green’ of ‘wet-white’ van zowel kalfs- als stierenhuiden tot de mogelijkheden behoren. Tot slot kunnen contract-tanning, re-tanning en finishing gefaciliteerd gaan worden aan derden.

Arbeidsplaatsen
De opstart van Rompa Tanneries in Lichtenvoorde zal stapsgewijs plaatsvinden en begint in het nathuis en de na-looierij, de eerste twee fasen van het productieproces. De finish-afdeling, waar de huiden hun eindbewerking ondergaan, zal daarna volgen. Daarmee komen in eerste instantie twintig tot dertig arbeidsplaatsen terug. Er zal zoveel mogelijk een beroep gedaan worden op de ervaren medewerkers van Hulshof. De verwachting is, dat binnen enkele jaren het aantal medewerkers van Rompa Tanneries naar vijftig tot zestig zal kunnen groeien. Voor ’s-Hertogenbosch en Rijen zijn er geen gevolgen voor de werkgelegenheid.