TOP

Macintosh Retail Group neemt Britse schoenenretailerJones Bootmaker over

Macintosh Retail Group heeft overeenstemming bereikt met de aandeelhouders van Jones Bootmaker over een overname van alle aandelen. De officiële overname zal begin april plaatsvinden.

“We zijn verheugd dat we onze strategie door deze overname verder hebben kunnen concretiseren,” vertelt ceo van de Macintosh Retail Group Frank de Moor. “Daarmee is de UK, naast de Benelux, het derde land waar Macintosh Retail Group kan en wil groeien in fashion. Een overname levert mogelijkheden op richting leveranciers en maakt de merkenexpertise van Jones Bootmaker beschikbaar voor onze andere schoenenformules. Ik ben er van overtuigd dat de dynamiek en de groeimogelijkheden in fashion hiermee nog verder worden vergroot.”

Jones Bootmaker
Jones Bootmaker is opgericht in 1857 en heeft 93 winkels op A-locaties in stads- en winkelcentra in het Verenigd Koninkrijk. Het assortiment van de schoenenretailer bevat schoenen, laarzen, tassen en accessoires. In totaal verkoopt de retailer met ruim 1.600 medewerking ongeveer 2 miljoen paar schoen per jaar en realiseert daarmee een consumentenomzet van ruim 110 miljoen euro. “Wij zijn verheugd dat Jones Bootmaker wordt overgenomen door een onderneming met een bewezen track record in de schoenenmarkt,” reageert Peter Phillips van Jones Bootmaker. “We zijn er van overtuigd dat beide ondernemingen eenzelfde visie hebben op de verkoop van kwaliteitsschoenen en de excellente service aan de klant die daar bij hoort. We verwachten dat de overname een positief effect zal hebben voor onze klanten, medewerkers en leveranciers.”

Strategie en voordelen
Jones Bootmaker past goed in de strategie van Macintosh Retail Group om de schoenenmarkt in een land te benaderen met meerdere formules. Jones Bootmaker richt zich vooral op consumenten in het hogere marktsegment met winkels op A-locaties, terwijl de Brantano met haar ‘out of town’-formule met een aantrekkelijk geprijsd assortiment het hele gezin wil bedienen.

Aan leverancierskant zal de overname zowel voor Jones Bootmaker als Macintosh Retail Group voordeel opleveren. Dit voordeel is gebaseerd op toevoeging van inkoopvolume en op het feit dat Jones Bootmaker een opening biedt tot verdere samenwerking met merkenleveranciers. Dit zou moeten resulteren in exclusieve afspraken over producten en landen.

Jones Bootmaker verwacht de komende twee tot drie jaar ongeveer vijftien nieuwe winkels in  het Verenigd Koninkrijk te openen. Daarnaast bestaan er mogelijkheden tot het openen van veertig additionele winkels. Ook vergroting van de online omzet staat op het programma met een nieuwe website in 2011 en een separaat distributiecentrum dat binnenkort wordt geopend.

Derde grootste schoenenspecialist
Met de overname van Jones Bootmaker verwerft Macintosh Retail Group in het Verenigd Koninkrijk een toonaangevende positie. Het bedrijf wordt de derde grootste schoenenspecialist van het land, met een marktaandeel van ongeveer vier procent (inclusief Brantano UK).

Voor de overname van Jones Bootmaker zal gebruik gemaakt worden van de leencapaciteit van Macintosh Retail Group binnen de bestaande kredietfaciliteit. Het bedrijf verwacht dat een overname van Jones Bootmaker in 2011 een positieve bijdrage zal leveren aan de nettowinst per aandeel.