TOP

Merkschoenen voor minder: 95percent opent eerste fysieke winkel in Amersfoort

95percent strijkt neer in Amersfoort. Na het succes van de webshop opent de duurzame startup op zaterdag 4 februari zijn eerste fysieke winkel, waar klanten terecht kunnen voor ‘refurbished’ merkschoenen.

Beeld: 95percent

Het jonge bedrijf 95percent uit Deventer verlengt sinds 2021 de levensduur van schoenen die door een klein defect onverkoopbaar zijn geworden. De schoenen zijn afkomstig van schoenenwinkels als Omoda, Nelson, Schuurman Schoenen en Van den Assem. Het gaat om schoenen met kleine gebreken, zoals een los veterringetje of een schoen die een dag is gedragen. Deze kunnen niet weer in een winkel verkocht worden.

95percent koopt onverkoopbare schoenen op en laat ze repareren door professionele schoenmakers in Nederland en België. De refurbished schoenen worden vervolgens in de webshop verkocht met kortingen tot 75 procent op de originele verkoopprijs. Hier krijgen de schoenen sterren die aangeven welke status de schoen heeft. De één tot vier sterren staan voor de categorieën zo goed als nieuw, lichte gebruikssporen, gebruikssporen en cosmetische imperfectie. Mocht een schoen echt niet gerepareerd kunnen worden, dan wordt deze gerecycled als grondstof.

Duurzame oplossing

95percent uit Deventer bestaat sinds 2021.Het is een initiatief van onpaarschoenen.nl, de webshop voor mensen met ongelijke voeten. Het concept is geboren doordat er in de huidige consumptiemaatschappij veel schoenen retour worden gestuurd met redenen als ‘niet lekker zitten’ of een kleine cosmetische imperfectie. Door het herstellen van deze schoenen wordt door 95percent een duurzame oplossing geboden, waarmee het milieu zoveel mogelijk wordt gespaard. Op deze manier helpt 95percent ook retailers om bij te dragen aan het verminderen van de CO²-uitstoot.

Ook voor de klant heeft de refurbished schoen van 95percent voordelen. Deze hoeft immers niet meer te wachten op de uitverkoop om een mooie aanbieding te vinden. De schoenen die bij 95percent worden verkocht, zijn niet de onverkoopbare schoenen die aan het eind van het seizoen in de uitverkoop terecht komen. De  schoenen worden het hele jaar door aangevuld, waardoor klanten niet gebonden zijn aan bepaalde momenten om schoenen voor sale prijzen aan te kunnen schaffen. Bovendien kiezen ze voor duurzame tweedehands schoenen met alle gemakken van een nieuwe schoen. Ze kunnen ze achteraf betalen, kosteloos retourneren en verzenden.

Verkoop stimuleren

Sinds 95percent in 2021 werd opgericht is er veel belangstelling voor de refurbished schoenen. “We hebben nu twintig leveranciers en verwerken zeker duizend kilo aan klachtenparen per week”, zegt oprichter en eigenaar Daan Engelen. “Dagelijks verwerken we honderd orders en maandelijks verkopen we gemiddeld 2.500 klachtenparen.”

Met de opening van een fysieke winkel denkt 95percent de verkoop van refurbished schoenen verder te stimuleren. “We kijken er naar uit om onze refurbished merkschoenen aan steeds meer mensen te kunnen verkopen en daardoor onnodige verspilling te voorkomen met als doel een duurzame toekomst” vertelt de enthousiaste Daan Engelen. In de nieuwe winkel in Amersfoort is het straks overigens ook mogelijk om schoenen te herstellen of sneakers te laten stomen.