TOP

Na jaren van sneakers domineert voor zomer 2023 de vrouwelijke schoen

Natuurlijk waren er ook sneakers te zien op de beurzen in Milaan, Düsseldorf en Cast. Maar voor zomer 2023 overheerst klassieke elegantie. We blikken terug op het afgelopen inkoopseizoen met de mooiste schoenen uit de voorjaarscollecties. Om naast de inkooplijst te leggen en wellicht nog nieuwe inspiratie op te doen.

Foto’s: Micam, Wilke Wittebrood

De opkomst van de vrouwelijke schoen is al een paar seizoenen te zien. Nieuw binnen deze ontwikkeling is dat de modellen behalve verfijnd ook opvallend kleurrijk zijn, dé grote trend voor zomer 2023. Het kleurenpalet is helder zonder schreeuwerig te worden en bestaat uit felle tinten als fuchsia, oranje en groen naast een vanilleachtig geel, met hier en daar een snuf metallic.

Terugkeer van klassiek

De terugkeer van de klassieke schoen is het afgelopen jaar al ingezet met de (chunky) loafer. Deze instapper blijft populair, maar komend voorjaar zijn er nog meer smaken om uit te putten. Naast loafers zien we een ruim aanbod aan pumps, sandalettes en muilen – veelal met blok- of sleehak. Een erfenis van de coronacrisis; we willen meer elegantie, zonder in te leveren op comfort.

Fun, fun, fun

En of het nu een tegenreactie is op alle crises waarmee we worden geconfronteerd of een uitvloeisel van de eerste zomer vol feestjes en festivals, wie zal het zeggen, maar feit is dat de schoenmode heerlijk speels en uitbundig is. Je kunt het zo gek niet bedenken – regenbogen, smileys, strikken, glitter – of het kwam voorbij. Het hoeft niet altijd zo serieus, lijken de ontwerpers te willen zeggen. Lang leve de lol!