TOP

Ondernemer levert koopkracht in: -5,2%

Ondernemers moesten vorig jaar 5,2% aan koopkracht inleveren, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat terwijl de koopkracht van werknemers met 3,1% steeg, voornamelijk door (langlopende) cao-afspraken

Hoewel 2009 de boeken ingaat als een jaar van crisis, steeg de koopkracht voor de gehele bevolking volgens het CBS met 1,4%, net zoveel als in 2008. Dat is overigens wél lager dan de gemiddelde koopkrachtstijging van 1,8% over de afgelopen 25 jaar. Zelfstandige ondernemers hebben de gevolgen van de economische crisis flink gevoeld. De koopkracht van deze groep daalde in 2009 met 5,2% ten opzichte van het jaar ervoor. Dit geldt zowel voor ondernemers met een klein bedrijf als voor ondernemers met een groot bedrijf.

Door een stijging van de lonen gingen werknemers in loondienst er met 3,1% wel fors op vooruit. Het grote verschil in koopkrachtontwikkeling tussen zelfstandigen en mensen in loondienst is volgens het CBS vooral toe te schrijven aan de economische crisis. Vooral de zelfstandige zonder personeel (zzp’er) moest koopkracht inleveren, omdat zijn inkomen sterk conjunctuurgevoelig is.

Voor 2010 en 2011 wordt een daling van de koopkracht verwacht.