TOP

Onderzoek Inretail: 86% ondernemers ziet winkelcriminaliteit stijgen

De winkelcriminaliteit neemt toe. Dit constateert 86 procent van de ondernemers in de non-food retail, zo blijkt uit een onderzoek van Inretail en NSO Retail. Vooral diefstal komt veel voor. Tachtig procent van de ondernemers kreeg er afgelopen twaalf maanden in hun winkel mee te maken.

Beeld: Pexels via Pixabay

De brancheorganisaties Inretail en NSO Retail (tabaksdetailhandel) vroegen ondernemers naar de vormen van criminaliteit waarmee zij het afgelopen jaar te maken hadden en kwamen tot een verontrustende top 4. Op de eerste plaats staat diefstal (tachtig procent) en de tweede plaats wordt ingenomen door geweld, intimidatie en agressie (36 procent). Vernielingen en beschadigingen volgen daarna en oplichting, witwassen en fraude staan op plek vier. Een derde van de ondernemers meldt het groeiende aandeel van cybercriminaliteit.

Prioriteit aan criminaliteitsbestrijding

Inretail is van mening dat de bestrijding van winkelcriminaliteit meer prioriteit nodig heeft. “Winkelcriminaliteit ondermijnt het welzijn van mensen. Retailers ervaren financiële (84 procent) en emotionele (83 gevolgen) gevolgen, maar de confrontatie met criminaliteit hakt er ook in bij medewerkers en klanten die het helaas meemaken. De impact daarvan mag door overheden niet worden onderschat en het blijft nodig om prioriteit aan criminaliteitsbestrijding te geven.”

Veiligheid- en preventiemaatregelen

Ondernemers nemen zelf veel veiligheid- en preventiemaatregelen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de installatie van camera’s (76 procent en zelfs 91 procent bij tabak- en gemakwinkels), alarmerings- en beveiligingssystemen (72 procent) en bijvoorbeeld vals geld detectieapparatuur (57 procent). Meer dan zestig procent roomt cash geld af uit kassa’s. Verlichting in en om de winkels is ook onderdeel van preventiemaatregelen die ondernemers nemen, naast investeringen in trainingen voor medewerkers in het herkennen en handelen bij verdacht gedrag of situaties (38 procent).

Onbekende mogelijkheden

Uit het onderzoek van Inretail en NSO Retail blijkt dat zestig procent van de ondernemers niet bekend is met het ‘camera in beeld’ systeem. Bedrijven en burgers kunnen vrijwillig hun camera’s aanmelden bij dit politiesysteem, zodat na een misdrijf beelden gericht kunnen worden opgevraagd voor de opsporing van daders. Ook weet bijna de helft van de ondernemers niet dat gemeenten een collectief winkelverbod kunnen instellen voor winkelgebieden, waarmee overlastplegers worden geweerd. Beide opties moeten ondernemers en politie in hun overleg met gemeenten vaker agenderen en ook Inretail gaat leden en ondernemersverenigingen actief attenderen op deze mogelijkheden. Ten slotte is meer dan tachtig procent van de ondernemers niet bekend met het ‘first offender’ reprimande beleid van de politie. Bij deze landelijke regeling krijgt een meerderjarige winkeldief die voor het eerst wordt betrapt een uitbrander en een registratie in een landelijk politiesysteem. Er wordt dan niet doorgepakt met een strafzaak of vervolging.