TOP

Man aangehouden in onderzoek naar dood Xavier Durlinger

Bijna een jaar na de dood van Xavier Durlinger (19) is een man aangehouden in verband met het misdrijf dat de telg van de bekende Limburgse schoenenfamilie het leven kostte. De 23-jarige man uit Sittard wordt verdacht van moord of gekwalificeerde doodslag.

credit beeld ter illustratie: politie.nl

De 23-jarige man uit Sittard die is gearresteerd in het onderzoek naar de dood van Xavier Durlinger wordt verdacht van moord of gekwalificeerde doodslag. Dat houdt in dat hij mogelijk Durlinger om het leven heeft gebracht om een ander strafbaar feit te verbergen. De verdachte mag op dit moment alleen contact hebben met zijn advocaat. De politie is de verdachte op het spoor gekomen dankzij tips, informatie en steun van burgers.

De aangehouden man blijkt in beeld te zijn geweest tijdens één van de vier uitzendingen die Opsporing Verzocht aan het misdrijf besteedde. Het televisieprogramma toonde beelden van de man die op 11 mei fietsend op de President Kennedysingel in Sittard werd vastgelegd door bewakingscamera’s. Hij reed naar alle waarschijnlijkheid op de fiets van Durlinger, zo meldt de politie. Het is de tweede keer dat de politie een verdachte aanhoudt in deze zaak. In juni 2022 werd de toen 20-jarige Luca M. gearresteerd. Deze is inmiddels vrijgelaten vanwege gebrek aan bewijs, maar wordt nog wel als verdachte beschouwd.

Vermissing en vondst

Xavier Durlinger kwam bijna een jaar geleden door een misdrijf om het leven. Nadat de destijds 19-jarige Xavier op 12 mei vorig jaar door zijn moeder als vermist werd opgegeven, werd zijn levenloze lichaam zeven dagen later in in een bos bij de wijk De Kollenberg in Sittard aangetroffen. Zijn vermissing en de vondst van zijn lichaam leidden tot een schok in de schoenenbranche en tot veel verdriet bij het  familiebedrijf Durlinger. De 19-jarige Xavier is de zoon van algemeen directeur Roger Durlinger. De familie Durlinger zegt blij te zijn met de ontwikkeling in het onderzoek rond de dood van Xavier, maar blijft voorzichtig gezien het feit dat een eerdere verdachte werd vrijgelaten.

Familie smacht naar duidelijkheid

In het AD zegt Floor Oehlen, advocaat van de familie, dat de familie Durlinger elf maanden na het overlijden van Xavier nog altijd door een moeilijke periode gaat: “Vooral als je de afgelopen tijd niets hoort, begin je je toch wel zorgen te maken. Je hoopt en je wilt gewoon dat de schuldigen gepakt worden. We hebben er alles aan gedaan om de zaak levend te houden voor het publiek. We zijn dan ook blij dat het iets lijkt te doen.” Volgens de advocaat hoopt de familie Durlinger dat er door de arrestatie een antwoord komt op de vraag wat er met Xavier is gebeurd. “Zolang je dat antwoord niet krijgt, blijft het door je hoofd spoken. Je komt daardoor niet aan rouwen toe. De familie smacht dan ook naar antwoorden, naar duidelijkheid.’’