TOP

Oproep ondernemersorganisaties: ‘Minder regeldruk voor MKB’

Ondernemersorganisaties als MKB-Nederland en VNO-NCW willen een stevige aanpak van het volgende kabinet om de aanzwellende regeldruk voor ondernemers te stoppen. Keiharde afrekenbare reductiedoelstellingen zijn hierbij noodzakelijk, stellen zij.

Beeld: Alexander Grey via Unsplash

De ondernemersorganisaties reageren met deze stelling op de voortgangsrapportage regeldruk van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Hier komt uit naar voren dat bijna een derde van de regels nauwelijks uitvoerbaar is voor ondernemers. In toenemende mate is extern advies nodig om aan de regelgeving te kunnen voldoen. De organisaties laten via ANP weten dat er alleen maar regels bijkomen, ook vanuit Brussel, maar dat er zelden wordt versoepeld. Ook waarschuwen zij dat de kosten van deze regeldruk tot ‘onaanvaardbare proporties’ groeien.

Kostenstijging van ruim 400 miljoen

Last van verstikkende regels is volgens de organisaties nog steeds een van de vaakst gehoorde klachten van ondernemers. Het gaat hierbij onder meer om de loondoorbetaling en re-integratie bij ziekte, de transitievergoeding en de vele arboregels. Het Adviescollege Toetsing Regeldruk maakte in mei bekend dat de regeldrukkosten alleen al in 2022 met ruim 400 miljoen euro zijn gestegen. Onder het kabinet-Rutte III ging het in totaal om een toename van minstens vijf miljard euro.