TOP

Schoenenpartner Scotch & Soda hoopt op doorstart: ‘Absoluut onze intentie om door te gaan’

Scotch & Soda heeft het faillissement aangevraagd voor de activiteiten in Nederland. Dat raakt ook licentiepartner Bos Group International, die sinds kort verantwoordelijk is voor de schoenenlijn van het Amsterdamse modelabel. “Het is absoluut onze intentie om Scotch & Soda Footwear door te zetten.”

Foto: Scotch & Soda Footwear

Scotch & Soda Footwear valt als onderdeel van Bos Group Footwear BV niet onder het faillissement, laat Peter Frericks, brandmanager en head of global sales van Scotch & Soda Footwear, aan Schoenvisie weten. Het uitleveren van de schoenencollecties voor zomer 2023 gaat door als gepland. “Hoe we voor winter 2023-2024 en zomer 2024 verder gaan, zal moeten blijken”, zegt Frericks. “Hopelijk staat er een goede partij op die een doorstart met Scotch & Soda wil realiseren. Gezien de naamsbekendheid verwachten we dat wel.”

Worst-case scenario

Bos Group International is nog maar kort aan Scotch & Soda verbonden. Het bedrijf uit Weert nam de schoenenlicentie per december 2022 over van het insolvente HS Footwear GmbH uit Duitsland. “Natuurlijk weet je bij het aangaan van zo’n overeenkomst dat daar bepaalde risico’s aan verbonden zijn”, zegt Frericks. “Maar we hadden niet gerekend op het worst-case scenario. We balen hier enorm van; we waren net begonnen met bouwen. Het is absoluut onze intentie om de schoenenactiviteiten voort te zetten. Het blijft een fantastisch merk en we hebben hele mooie plannen klaarliggen.” Naast de eigen winkels van het merk levert Bos Group aan de wholesale, met meer dan 100 verkooppunten in Nederland.

Hoop op doorstart

Scotch & Soda maakte maandagavond het faillissement van de Nederlandse tak bekend. De gevolgen van de langdurige lockdowns tijdens de pandemie hebben het modebedrijf in ernstige cashflowproblemen gebracht. Vooral de laatste winkelsluiting, van december 2021, was een harde klap. Daar komen de gevolgen van de oorlog in Oekraïne bovenop. Eind februari kwam al naar buiten dat moederbedrijf Sun Capital het merk wilde verkopen. Wegens tijdgebrek is dat niet gelukt. Curator Jasper Berkenbosch gaat nu op zoek naar een partij die de activiteiten wil overnemen. De 32 brandstores van Scotch & Soda in ons land blijven in die periode vooralsnog open.