TOP

Schoenfabrikant Sioux van faillissement gered

Schoenfabrikant Sioux is overgenomen door investeerder Square Four en daarmee gered van een faillissement.

Tijdens een persconferentie hebben de nieuwe eigenaren hun toekomststrategie gepresenteerd: investeringen in het merk en de collectie en versterking van het management.

Sioux verkeerde in zwaar weer vanwege het faillissement van moederbedrijf Egana Goldpfeil. Op vrijdag 2 juli 2010 maakte Square Four de overname bekend. De overlevingsstrijd van de Duitse schoenfabrikant duurde bijna twee jaar.

Klaus Schinle, managing director van Sioux zei tijdens de persconferentie: “Dit is een speciale dag voor Sioux, en in het bijzonder voor mij persoonlijk. De redding en het voortbestaan  van Sioux gaat mij zeer aan het hart. Ik ben blij dat alles achter de rug is  en het merk nu weer toekomst heeft.”

Gezonde financiële basis
Lewin Berner, managing director van investeerder Square Four voegt toe: “Een lange, hobbelige weg ligt achter ons.. Nu kunnen we de overname eindelijk afronden en Sioux een gezonde financiële basis bieden. Wij bedanken alle betrokken partijen, in het bijzonder de heer Schinle en zijn team, en ook het personeel voor het vertrouwen en goede samenwerking tijdens deze moeilijke periode.”

De uitgangspositie voor de overname was zeer lastig: de Egana Goldpfeil Group had de internationale uitbreiding gefinancierd met een lening van bijna 200 miljoen euro en daarvoor waren alle dochterondernemingen hoofdelijk aansprakelijk. Na het faillissement  van de Egana Goldpfeil Group bleven de dochterondernemingen achter met zeer hoge schulden. Uiteindelijk hebben de vorige schuldeisers afgezien van de schulden uit het verleden.

Door middel van deze ontheffing en de betaling van het eigen vermogen zal de equity ratio in de toekomst toenemen tot 45 procent. “We hebben nu dus een zeer gezonde financiële structuur en een voldoende eigen reserves voor een middelgrote onderneming”, zegt de algemeen directeur van Sioux.

Licentiemerk Joop!
Paul Janssen (45), voorheen voor zover managing director bij Hugo Boss schoenen en accessoires, wordt de nieuwe chief operations officer (COO). Hij is verantwoordelijk voor de sectoren productie, de collectie, inkoop en logistiek. Een compleet team van collectiespecialisten maakt samen met hem de overstap van Hugo Boss naar Sioux. Dit team zal zich bezighouden met de collecties van Sioux en het licentiemerk Joop!. Voor de ontwikkeling van deze collecties heeft Sioux een nieuwe ontwerpstudio in Noord-Italië geopend. Paul Janssen: “Op deze manier zitten we dichter op de markt en kunnen we flexibeler en sneller op trends inspelen.”

De heer Schinle (63) wordt eind september opgevolgd door de heer Stephan Krug (48). Hij wordt woordvoerder van het management en wordt ook verantwoordelijk voor de verkoop, marketing, personeel en financiën. Hiervoor werkte Krug in diverse managementfuncties bij Stride Ride en Wolverine, en als managing director van Clarks in Duitsland en head of sales bij Timberland. Klaus Schinle: “De heer Krug is een uitstekende opvolger. Met hem als nieuwe managing director van Sioux kunnen we alle nieuwe veranderingen doorvoeren”.

Toekomststrategie
Tijdens de gezamenlijke persconferentie van de investeerders en het Sioux-management zijn de essentiële pijlers van de toekomststrategie gepresenteerd: de collectie zal worden verjongd en krijgt een aantrekkelijk design. Sioux moeten verloren terrein terugwinnen door middel van innovatie en meer modieuze trends. Hoofddoel is om Sioux opnieuw te laten groeien. Kostenstructuren worden op bescheiden schaal aangepast, de organisatie wordt verkleind en efficiënter gemaakt.

Lewin Berner van Square Four: “We hebben meer dan een jaar voor de overname van Sioux gevochten. Met dezelfde inzet zullen we  zien dat Sioux zijn oude kracht terugkrijgt. Naar aanleiding van de verwarring over het faillissement van de moedermaatschappij heeft Sioux nu stabiliteit, betrouwbaarheid en een lange termijnvisie nodig. Dit zijn ook de waarden waar wij als investeerders voor staan “.

In de najaarscollectie 2010 zullen de eerste elementen van de nieuwe stijl van Sioux te zien zijn. De binnenkomende orders zijn met zo’n 10 procent gestegen, in vergelijking met het voorgaande jaar. Klaus Schinle: “We zijn blij met de bevestiging van de detailhandel dat we op de goede weg zitten met onze collectie en de veranderingen worden beloond. Ik onze handelspartners bedanken voor hun loyaliteit. We hebben de moeilijke periode alleen kunnen overwinnen door middel van de betrouwbare samenwerking met hen “.

Square Four Investments
Square Four Investments is een investeerder die gespecialiseerd is in overnames van bedrijven die in moeilijkheden zitten. Square Four is eigendom van vermogende particulieren en ondernemersfamilies uit Duitsland. Square Four redde in 2008 samen met de Amerikaanse bank Morgan Stanley ook de schoenenfabrikant Erich Rohde GmbH van een faillissement. Square Four  heeft bijna 1000 werknemers.. De portefeuille zal op de lange termijn sterk worden uitgebreid. Square Four ondertekende de overeenkomsten voor de aankoop van Sioux al in april 2009. Maar door de complexe bedrijfsstructuur van Egana Goldpfeil was er meer dan een jaar nodig was om aan alle voorwaarden te kunnen voldoen en om de uitvoering van de transactie mogelijk te maken.

Sioux
Sioux GmbH werd in 1954 opgericht door Peter Sapper. De familie Sapper verkocht Sioux Salamander AG in 1992. De Egana Goldpfeil Group kocht Sioux GmbH in 2003. Sinds augustus 2008 maakte Sioux deel uit van de boedel van Egana Goldpfeil Accessoires GmbH. Het bedrijf met een statutaire zetel in Walheim telt momenteel zo’n 350 werknemers in Duitsland en Portugal. Sioux,  Bij Sioux, dat in Nederland wordt vertegenwoordigd door Leijten Schoenen, behaalde in 2009 een omzet van ca. 40 miljoen euro door de verkoop van ongeveer 1 miljoen paar schoenen. De exportratio van Sioux was in 2009 ca. 40 procent. De Sioux Groep is ook licentiehouder van Joop! Het produceert en verkoopt schoenen en lederen accessoires onder deze merknaam.