TOP

Sterke meimaand voor mode- en schoenenretail

De maand mei is positief verlopen voor de mode- en schoenenretail.

Foto: Cam Morin via Unsplash

Kledingwinkels zetten in mei 2022 bijna 16 procent meer om ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder, schoenen- en lederwarenzaken plusten met 14,2 procent. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Daarmee presteerden de sectoren het best binnen de totale non-foodretail, waar de omzet met 1,3 procent groeide.

De branches halen echter niet het niveau van april 2022, toen er omzetplussen tussen de 55 en 60 procent werden gerealiseerd ten opzichte van 2021. Dat heeft te maken met de lockdown; vorig jaar kon in april alleen op afspraak geshopt worden en mochten de winkels pas eind van de maand helemaal open, terwijl winkeliers hun klanten in april 2022 wel zonder beperkingen konden ontvangen.

Online meer kleding verkocht

In totaal zette de detailhandel 0,7 procent meer om. De online verkopen daalden met 8,4 procent ten opzichte van een jaar eerder. Webwinkels zagen de omzet met 12,3 procent afnemen en multichannel retailers zetten online 3,5 procent minder om. Online aanbieders van kleding verkochten daarentegen 16,9 procent meer in mei, tegen een min van 8 procent in april ten opzichte van het jaar daarvoor.