TOP

Veel aandacht voor roze voetbalschoenen Nike

Het nieuwste model voetbalschoen van Nike, de Mercurial Vapor Rosa, krijgt veel media-aandacht. De reden daarvoor is de bijzondere kleur: roze. Waar de traditioneel ingestelde voetbalwereld nog maar nauwelijks gewend is aan witte, rode, gouden en oranje schoenen doet de roze kleur al helemaal veel wenkbrauwen fronsen.

Afgelopen weekeinde scoorde Ajacied Miralem Sulejmani tegen FC Utrecht met de roze Nike’s. Niet zijn goal, maar de kleur van zijn kicksen was in het tv-interview na afloop het grootste gesprekonderwerp. “De mensen moeten mij niet herkennen aan de kleur van mijn schoenen, maar aan mijn spel”, verzuchtte de speler.

Een week eerder had de Fransman Franck Ribery de primeur door als eerste profvoetballer roze voetbalschoenen te dragen. “Het is een leuke kleur en dit verwacht je in eerste instantie niet in het voetbal.” Ribery schittert ook in een commercial voor de schoen, in de stijl van The Pink Panter.

Zwarte voetbalschoenen worden nog steeds het best verkocht, maar profspelers dragen steeds vaker schoenen met een andere kleur. Dat begon in het seizoen 1970/1971 toen Everton-speler Alan Ball de Engelse voetbalwereld schokte door als eerste witte voetbalschoenen te dragen. In het amateurvoetbal zijn de gekleurde schoenen nog niet echt ingeburgerd. Toch zal daar waarschijnlijk ook op roze schoenen gespeeld gaan worden, want de Vapor Rosa ligt over niet al te lange tijd voor een slordige 200 euro in de winkels.