TOP

Wintereditie Shoes Düsseldorf: meer internationale bezoekers, minder Nederlanders

Schoenenondernemers verzamelden zich van zondag 5 maart tot en met dinsdag 7 maart in Duitsland voor Shoes Düsseldorf. De beurs is volgens de organisatie beter bezocht dan de editie van een jaar eerder. Vooral de stijgende internationale populariteit viel op, al was het aandeel Nederlandse bezoekers kleiner.

Foto’s: Shoes Düsseldorf

Shoes Düsseldorf staat internationaal steeds beter op de kaart. Ook buiten Europa; naast inkopers uit de Benelux, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Portugal en Scandinavië waren ondernemers uit Turkije, Canada en zelfs Oekraïne naar Düsseldorf afgereisd. Al met al is de wintereditie van 5 tot en met 7 maart 2023 volgens beursorganisator Igedo Exhibitions beter bezocht dan die van een jaar eerder. Wel viel het Nederlandse bezoek verhoudingsgewijs terug: van een aandeel van 17 procent in maart 2022 naar een aandeel van 14 procent nu, zo laat de organisatie weten.

Het zal een rol spelen dat Shoes Düsseldorf voor veel Nederlandse retailers dit keer in het staartje van het inkoopseizoen valt. De winterinkoop voor 2023 is als gevolg van de langere leadtimes een stuk eerder gestart; niemand wil het risico lopen dat nieuwe najaarscollecties te laat binnenkomen, in een verkoopseizoen dat al zo kort is. Een ontwikkeling die Igedo ook heeft gesignaleerd. Aanvankelijk zou deze wintereditie een week eerder plaatsvinden, van 26 tot en met 28 februari.

Van februari terug naar maart

Het bleek niet haalbaar. Shoes Düsseldorf zou dan samenvallen met de belangrijke retailvakbeurs Euroshop, die eens in de drie jaar wordt georganiseerd, met ‘exorbitant hoge’ hotelprijzen als gevolg. Daarom ging het event terug naar de oorspronkelijke data. Sympathiek, vindt de Belgische ondernemer Evelyne van der Looven. Ze staat voor het eerst op de beurs met haar kleurrijke sneaker- en schoenenlabel Kunoka. “Dan was het een dure reis geworden. Hoe fijn is het dat daar rekening mee wordt gehouden?” Igedo heeft nog niet gereageerd op de vraag of een februari-editie voor 2024 wordt onderzocht.

Die week maakt volgens exposanten namelijk wel verschil. Voor de Nederlandse markt, althans. Veel winkeliers zijn nu in de afrondende fase of al klaar, zien Bart Horemans en Leen Törö van de Belgische distributeur Regalo Esclusivo, die met slippermerk Freedom Moses op Shoes Düsseldorf staan. “Deze beurs voelt iets meer als een Duits feestje”.”, zegt Horemans. “Maar we mogen zeker niet klagen. We staan hier nu voor het tweede seizoen om de Duitse markt kennis te laten maken met ons product. Veel inkopers hebben het eerst een half jaar aangekeken en haken nu voor zomer 2023 alsnog aan vanuit ons voorraadprogramma.”

Investeren in presentatie

Bijna 600 merken presenteren hun collecties in het industriële Areal Böhler-complex, waarvan driekwart van buiten Duitsland komt. Dat doen ze in een aangepaste opzet. De eetgelegenheden zijn nu op de beursvloer te vinden, tussen de stands, waardoor er meer reuring in de fabriekshallen is. Ook nieuw is de Kidscorner, ontworpen als een conceptstore, waar bezoekers punch kunnen tappen en de collecties van onder meer Copenhagen Shoes, Develab, Rilla go Rilla, Red-Rag en Shoesme kunnen bekijken. Igedo wil het belang van het kidssegment voor de beurs benadrukken door hier extra in te investeren. In totaal zijn er verspreid over de twee hallen zo’n 70 kinderschoenenleveranciers te vinden.

Verder verwelkomt Shoes Düsseldorf deze editie opnieuw een groot aantal nieuwkomers, waaronder Kunoka en het Amsterdams-Ethiopische Dechase. Oprichter Tewodros Dechase is er ‘redelijk open’ ingegaan. “Ik wist niet zo goed wat we konden verwachten”, zegt hij. “Het valt me op dat inkopers gericht hun afspraken afgaan en niet echt oriënteren. Dat is jammer. Maar we zijn ook op zoek naar een Duitse vertegenwoordiger en op dat vlak hebben we interessante contacten opgedaan.”

Die voorzichtigheid is begrijpelijk, vult Horemans van Regalo Esclusivo aan. “Het was geen makkelijk najaar. Het bleef lang warm en winkeliers zitten door de lockdowns van de vorige winterseizoenen nog met veel voorraad. Wat dat betreft zijn de vooruitzichten voor komende zomer beter en ik denk dat we dat in augustus ook terugzien op de beurs.”

De volgende editie van Shoes Düsseldorf vindt plaats van 27 tot en met 29 augustus 2023 in beurscomplex Areal Böhler, Düsseldorf.