TOP

Wortmann Group plant duizenden bomen voor herstel bosgebied

De Wortmann Group zorgt er opnieuw voor dat een stuk bos kan worden hersteld. In het Duitse Silberbachtaal worden 13.000 bomen geplant dankzij de 125.000 euro die de Duitse schoenenfabrikant hiervoor ter beschikking stelt. Hiermee krijgt het bos een nieuwe kans en compenseert de Wortmann Group zijn eigen CO²-uitstoot.

Beeld: Wortmann Group

Het is niet de eerste keer dat de Wortmann Group de natuur te hulp schiet. De afgelopen twee jaar werd met hulp van de Duitse schoenenfabrikant al gezorgd voor de herbebossing van een gebied van in totaal 22,2 hectare. Nu wordt de aanplant van bomen voortgezet in het Silberbachtal met een gebied van zes hectare. Wortmann stelt over een periode van vijf jaar in totaal 125.000 euro ter beschikking aan de Lippe Regional Association om de beschadigde boompopulatie in de Lippe-bosgebieden te herstellen. Dat is hard nodig, want het Silberbachtal heeft zwaar geleden onder de droge zomers. De dennen stierven als gevolg van schade door schorskevers en moesten worden gekapt.

Verbruik van hulpbronnen

Om de aandacht te vestigen op het dramatische verbruik van hulpbronnen, doet de Wortmann Group elk jaar betalingen op Earth Overshoot Day. Dankzij de sponsoring van Wortmann is al 22,2 hectare herbebost, goed voor de compensatie van 170 ton CO²-uitstoot. “Bij de herbebossing van onze beschadigde gebieden richten we ons op gemengde bossen die beter bestand zijn tegen de voorspelde effecten van klimaatverandering”, vertelt Jan-Otto Hake, hoofd van de bosbouwafdeling van de Lippe Regional Association, tijdens het aanplantevenement. “Op het terrein hier planten we 4.500 wintereiken, 1.200 rode eiken, 3.200 kastanjes en 3.400 douglas-dennen. Daarnaast planten we 1.000 atlasceders, een boomsoort die inheems is in Noord-Afrika en goed bestand is tegen droge periodes en is niet erg veeleisend op de grond.”

Ecologische verantwoordelijkheid

Het project gaat Wortmann-CEO Jens Beining aan het hart vanwege zijn nauwe band met de regio. “Als familiebedrijf zijn we ons zeer bewust van onze ecologische verantwoordelijkheid en investeren we al jaren in duurzame projecten op het hoofdkantoor in Detmold.” Naast verwarming op afstand, het grootste fotovoltaïsche systeem op het dak met eigen verbruik in Lippe en een vloot van e-smarts en e-bikes voor alle werknemers, ziet Beinging het gebruik van duurzame materialen bij de productie van schoenen als ander belangrijk gebied van maatregelen om de CO²-uitstoot te verminderen. Met merken als Tamaris, Marco Tozzi, Caprice, Jana en s.Oliver behoort de Wortmann Group tot de grootste schoenproductie- en distributiebedrijven in Europa.