TOP

240 banen weg bij Nike in Nederland

De in februari aangekondigde reorganisatie van Nike laat ook Nederland niet ongemoeid. Op het Europese hoofdkantoor in Hilversum en het Nederlandse hoofdkantoor in Leusden zullen bij elkaar 240 banen verdwijnen.

“Bepaalde openstaande functies werden al niet meer vervuld, maar gedwongen ontslagen zijn helaas onvermijdelijk”, zegt PR-manager van Nike Stephan Lub. “De organisatiestructuur wordt zo snel mogelijk aangepast, dat is het beste voor iedereen. Ontslagen medewerkers krijgen een solide afvloeiingsregeling die hen ondersteunt bij hun vertrek.”

Het hoofdkantoor van Nike maakte eerder bekend dat het  wereldwijd 1400 mensen (circa 5%van alle werknemers) van de loonlijst af zou halen, maar dit aantal is verhoogd naar ongeveer 1.750, waarvan 500 op het hoofdkantoor in Oregon. Tien jaar geleden maakte het bedrijf ook al een grote reorganisatie door waarbij 1150 banen verloren gingen.

Naast de kostenbesparing is de reorganisatie volgens Nike Inc. noodzakelijk om het bedrijf zo te positioneren dat het in de toekomst kan blijven groeien, dichter op de consumentenmarkt staat en sneller beslissingen in de hele organisatie kan nemen. Ook zal de focus worden gelegd op de per continent verschillende belangrijke sportcategorieën. “In Europa ligt de focus op de groepen Voetbal, Nike Sportswear, Nikewomen en Running, maar in de Verenigde Staten is bijvoorbeeld basketbal één van de focusgroepen. Dit betekent overigens niet dat we gaan stoppen met sporten die niet in deze categorieën vallen.”