TOP

Hester van Eeghen viert 30-jarig jubileum met tentoonstelling en pop-up boek

Schoenen- en tassenontwerper Hester van Eeghen zit in 2018 dertig jaar in het vak en dat viert ze met een tentoonstelling in het Tassenmuseum Hendrinkje en een pop-up boek.

Beeld: Hesther van Eeghen

Schoenen- en tassenontwerper Hester van Eeghen zit in 2018 dertig jaar in het vak. In die tijd groeide haar bedrijf van eenmanszaak uit tot onderneming met achttien medewerkers. Naast de eigen Amsterdamse winkels zijn haar ontwerpen inmiddels wereldwijd te koop. Alle reden voor een feestje dus. Van Eeghen viert het jubileum onder meer met het pop-up boek One thousand and one handbags en de tentoonstelling De tas als theater, die vanaf 10 november 2018 tot en met 25 februari 2019 in Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam te zien is.

De tas als theater

In De tas als theater staat zowel het ontwerp als het ‘binnenleven’ van de tas centraal. “Een tas krijgt door het gebruik een ziel en wordt daardoor vaak een afspiegeling van de gebruiker”, licht Van Eeghen in een persbericht toe. Het is dan ook geen gewone tentoonstelling. Bezoekers stappen via het voorvak een enorme tas in voor een reis die alle zintuigen prikkelt. Ook kunnen ze een persoonlijke karakterbeschrijving ontvangen bij de ‘psychologische tassenweegschaal’. Uiteraard zijn ook Van Eeghens meest markante ontwerpen van de afgelopen dertig jaar te zien.

Origami

Geometrische vormen en origami spelen een belangrijke rol in haar werk. Veel tassen zijn in of om te klappen, van 2D naar 3D te vouwen en binnenstebuiten of voor en achter te dragen. De liefde voor origami komt ook terug in het pop-up boek One thousand and one handbags. Het is een samenwerking met de Amerikaanse pop-up artiest David Carter en wordt in november in het Stedelijk Museum in Amsterdam gepresenteerd.

Hester van Eeghen