TOP

Ara Group zet Lloyd en Salamander in de etalage

De Ara Group doet afstand van dochtermerken Lloyd en Salamander en de bijbehorende retailactiviteiten. De directie en eigenaarsfamilie willen focussen op hun belangrijkste merk, Ara Shoes, en alles daaromheen loslaten.

Beeld: Lloyd

Het proces is al in gang gezet: de retailactiviteiten van Salamander in Hongarije, Slowakije en Tsjechië zijn al stopgezet. Gisteren werd bekend dat Salamander en zusterbedrijf Delka zich ook terugtrekken uit Oostenrijk, waar de ketens gezamenlijk 37 filialen hebben. Die gaan volgens lokale media eind september dicht. Ongeveer 300 medewerkers verliezen hun baan.

Ondernemersruimte

Ara gaat zich concentreren op het belangrijkste merk van de groep, Ara Shoes. De pandemie en de oorlog van Oekraïne, met alle economische gevolgen van dien, hebben de ondernemersruimte de afgelopen drie jaar flink verkleind, schrijft Fashion Network. Volgens het schoenenbedrijf zou dit de ontwikkelingsmogelijkheden voor de labels op lange termijn beperken. “Met deze stap creëren we de best mogelijke voorwaarden voor de toekomst van Lloyd en Salamander”, zegt CEO Andreas Wortmann in een verklaring op de vaksite. “En zal ook Ara duurzaam en winstgevend kunnen blijven groeien in een uiterst uitdagende markt.”

Zoektocht naar overnamekandidaten

De Ara Group zoekt nu naar ‘strategische investeerders’ om Lloyd en Salamander over te nemen en verder te ontwikkelen. Het Duitse schoenenbedrijf zegt dat daarbij alles in het werk wordt gesteld om de belangen van de 500 medewerkers, klanten en zakenpartners te beschermen. “Overeenkomstige bedrijfswaarden en het behoud van de merkidentiteit zijn belangrijke criteria in de zoektocht naar geschikte overnamekandidaten.” Gedurende dit proces gaan de operationele activiteiten bij Lloyd en Salamander gewoon door.