TOP

Britse vakbonden willen geen verplichte hoge hakken

Een motie die het verplichten tot dragen van hoge hakken op het werk verbiedt is aangenomen door de Britse vakbonden.

Beroepen waar vrouwen vaak verplicht zijn om hakken te dragen zijn bijvoorbeeld stewardess en verkoopster. Daar horen hakken bij het kledingvoorschrift. In Groot-Brittannië zouden ieder jaar twee miljoen arbeidsdagen uitvallen door klachten van hakkendraagsters.

Zere voeten
De motie is afkomstig van Lorraine Jones, van de vereniging voor pedicures en chiropodisten. Zij komt tijdens haar werk vaak in aanmerking met klachten die afkomstig zijn van hoge hakken. “Bij elke stap staat er zeven keer meer druk op de bal van de voet. Dat leidt niet alleen tot zere voeten, maar ook tot pijn in knieën en rug”, aldus de expert op voetengebied.

 


Anti-mode
De federatie die de vakbonden verenigt, het Trade Union Congress, noemt hoge hakken ‘seksistisch’ en een ‘gevaar voor de gezondheid’. Alle vakbonden stemden in met het voorstel,op één universiteitsvakbond na. Die vreest dat de bonden door de maatregel als anti-modepolitie zouden worden aangezien.

Keuze
De vereniging van pedicures en chiropodisten wil echter niets voorschrijven, maar vindt dat vrouwen een keuze moeten hebben. De Britse vakbonden willen nu dat werkgevers die hun personeel hoge hakken voorschrijven, de risico’s van het dragen ervan onderzoeken. Als de nadelige effecten groot zijn, moeten de hoge hakken worden vervangen door comfortabelere schoenen.