TOP

Opnieuw goede omzetcijfers voor mode en schoenen in april

De Nederlandse detailhandel heeft volgens het CBS in april 8,1 procent meer omgezet dan in dezelfde maand vorig jaar. Vooral kleding- en schoenenwinkels zagen de omzet flink stijgen. Die van kledingwinkels steeg met maar liefst 61 procent en die van schoenenzaken met 57,6 procent.

Foto: Terje Sollie via Pexels

De omzet van de detailhandel steeg in april 2022 met 8,1 procent ten opzichte van april 2021. Dat meldt het CBS. Het verkoopvolume was 1,8 procent hoger. Vooral de omzet van de non-foodsector groeide (+21,1%), de foodsector moest het met een klein plusje doen (1,4%). Opvallend genoeg werd online 19,1 procent minder omgezet dan een jaar eerder. De grote groei komt vooral doordat de omzet in april 2021 op een laag niveau lag. Toen gold er nog een lockdown tot 28 april waar vooral de non-foodsector last van had. In april 2022 was er geen lockdown.

Kleding- en schoenenwinkels

Alle deelbranches in de non-food hebben meer omgezet dan een jaar eerder, maar vooral kleding- en schoenenwinkels hebben in april fors meer omgezet dan in dezelfde maand vorig jaar. Zij noteerden de grootste stijging van alle deelbranches. De omzet van kledingwinkels steeg in april met maar liefst 61 procent en die van schoenenzaken met 57,6 procent.

Online omzet

De online omzet was in april 19,1 procent lager dan vorig jaar. In april 2021 groeide de totale online omzet nog met bijna 19 procent. Webwinkels (als hoofdactiviteit verkoop via internet) hebben afgelopen april 15,3 procent minder omgezet. De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is (multichannel-spelers) kromp harder, met 22,9 procent. Vooral de omzet van consumentenelektronica en overige non-foodartikelen lag in april 2022 lager dan een jaar eerder. De daling van de online omzet van kleding- en modeartikelen bleef beperkt tot 7,5 procent.