TOP

Zwart is dé kleur voor zomer 2023 op de Copenhagen Fashion Week

Zwart is dé kleur voor zomer 2023, zo zagen we tijdens de Copenhagen Fashion Week, waar The Matrix-trend hoogtij vierde.

Foto’s: James Cochrane / Copenhagen Fashion Week

En dat is verrassend, want zwart is normaal geen kleur die je met de zomer associeert en eigenlijk ook niet zo praktisch nu onze zomers steeds heter worden. Maar tijdens de Copenhagen Fashion Week, van 9 tot en met 12 augustus, was zwart alomtegenwoordig. Passend bij een van de grote trends van 2022; The Matrix-wear, die voor het voorjaar van 2023 doorzet. Denk ‘all black’ outfits veel leer, lange jassen, hoge laarzen en zonnebrillen – met een snufje gothic en grunge.

Black & white

Maar het is niet al zwart wat de klok slaat. Tegenhanger wit is ook goed vertegenwoordigd en dan met name in de vorm van witte fladderjurken, gecombineerd met grote zwarte laarzen of sandalen met (zwarte) sokken. Voor wie nu denkt dat het tijdens de Deense modeweek een vrij donkere en bedekte bedoening was; dat was zeker niet het geval. Tegenover al dat zwart en wit staat een explosie aan kleur. Van hemelsblauw en gifgroen tot zachtroze en feloranje, tinten die volop met elkaar worden gecombineerd.

Ingetogen bloot

De revival van de jaren negentig en nul zet voor zomer 2023 door. En naast de felle Y2K-kleuren betekent dat: veel bloot. Broekbanden tot ver onder de navel, korte rokken en shorts. Jurken die weliswaar tot aan de grond komen, maar dankzij de doorzichtige stof weinig aan de verbeelding overlaten. Toch zijn de looks door de wijde fits – kleding is wel kort, maar niet strak – niet overdreven sexy. De schoenen zijn dat dan weer wel; we zien elegante pumps, strappy sandals en ballerina’s. Ook de puntige neus is goed vertegenwoordigd.

Zien welke schoenen er op de catwalk in Kopenhagen voorbij kwamen, en hoe ze werden gecombineerd? Dit is onze selectie:

A. Roege Hove

Aeron

Baum und Pferdgarten

Berner Kühl

Ganni

Gestuz

Henrik Vibskov

Holzweiler

Hope

Iso.Poetism by Tobias Birk Nielsen

Latimmier

Lovechild 1979

Munthe

P.L.N.

Rabens Saloner

RÆBURN

Remain

Rotate

Samsøe Samsøe

Skall Studio

Soulland

Stine Goya

Sunflower

The Garment