TOP

Retro en boho: 4 trends van Modefabriek om voor zomer 2024 in de gaten te houden

Modefabriek ligt weer achter ons en zoals we van de beurs gewend zijn, was de zomereditie op 9 en 10 juli naast modefeest ook een waar schoenenfestijn; de ideale gelegenheid om trends vroeg in het inkoopseizoen te spotten. We tippen vier ontwikkelingen om in de gaten te houden bij het samenstellen van de nieuwe zomercollectie.

Beeld: Wilke Wittebrood/Schoenvisie

Baby blue

Meer 00s fashion dan het moment waarop toenmalige geliefden Britney Spears en Justin Timberlake in matching denim looks op de rode loper verschenen, wordt het niet. Aangezien de Y2K-trend nog steeds welig tiert in het modebeeld, was het te verwachten dat de aandacht zich op een gegeven moment naar denim zou verplaatsen, en dan in het bijzonder de zachtblauwe spijkerstof die Spears & Timberlake groot hebben gemaakt. Op Modefabriek zien we denim schoenen in alle soorten en maten, van laarzen en sneakers tot loafers en espadrilles. Al kiezen sommige labels er ook voor om alleen het specifieke Y2K-blauw in de collecties te verwerken.

Retro gymp

Modefabriek focust vanaf deze zomereditie op vrouwenmode en gemengde labels, maar voor wie goed kijkt is er voor mannen ook genoeg vernieuwing te vinden. Die zit in de schoenmode onder meer in de hernieuwde populariteit van retro sneakermodellen, aangejaagd door de hype rond de ‘old school’ Samba van Adidas die vorig jaar begon. Tussen de vrouwenschoenen door spotten we veel klassieke silhouetten, die opvallen door het felle kleurgebruik, waar de ‘originals’ meestal in gedemptere tinten zijn uitgevoerd.

Western deluxe

Het afgelopen inkoopseizoen (winter 2023-2024) al een grote favoriet en voor zomer 2024 opnieuw goed vertegenwoordigd, is de uitgewerkte westernboot. Traditionelere modellen zijn er ook, maar de innovatie zit in het kleur- en materiaalgebruik (metallics!), weelderige stiksels en borduursels en cut-outs. We zien dit type schoen niet alleen veel bij exposanten, maar ook aan de voeten van de goedgeklede Modefabriek-bezoekers.

Boho chic

De populariteit van de westernboot past binnen een grote trend: de terugkeer van de bohemian stijl. De ‘hippie chic’ collectie die presentatrice Wendy van Dijk met Shabbies Amsterdam presenteerde, de tweede alweer, is een goed voorbeeld. Binnen deze stijl passen de vele gevlochten, geweven en gehaakte texturen die we op uppers en zolen zien, van raffia of ander natuurlijk (ogend) materiaal. Opvallend is dat ook hier veel schoenen bijzonder uitgewerkt en vol details zijn, met gespen, studs of kleuraccenten.