TOP

De BWD van MSCHF: een schoen om ook achterstevoren te dragen

De BWD is een schoen die je ook achterstevoren kunt dragen en is hiermee een slipper en een sneaker ineen. Een 1 april-grap? Dat is onwaarschijnlijk, want het Amerikaanse kunstenaarscollectief MSCHF heeft al eerder zeer opmerkelijke schoenen gebracht. De BWD-schoen is vanaf 11 april in hun webshop te koop.

Beeld: MSCHF

BWD, ofwel Backward, is een sneaker, een sandaal of allebei tegelijk. De schoen is aan beide uiteinden open, waardoor deze in twee richtingen kan worden gedragen. Met de hiel naar achter lijkt het een sneaker met een open teen. Andersom gedragen wordt het een soort instapper waarbij de hiel bij de tenen komt te liggen en het eruit ziet alsof de schoen achterstevoren wordt gedragen.

MSCHF

BWD is een idee van het Amerikaanse kunstenaarscollectief MSCHF (lees: Mischief) dat bekendstaat om zijn provocerende en satirische projecten die vaak virale aandacht krijgen op social media en het nieuws. MSCHF maakt gebruik van onder meer kunst, technologie en internet om commentaar te geven op culturele ontwikkelingen en sociale normen uit te dagen. Het bedrijf werd opgericht in 2016 door een groep vrienden en heeft sindsdien verschillende spraakmakende projecten uitgevoerd die veel aandacht krijgen.

Big Red Boot

Als het om schoenen gaat, leerden we MSCHF onlangs kennen van de Big Red Boot. De grote rode laars, die uit een tekenfilm lijkt te zijn weggelopen, was vanaf het moment dat deze op de MSCHF-website in de verkoop ging binnen een kwartier uitverkocht. De lompe laars kost 350 dollar, maar wordt inmiddels voor een veelvoud daarvan online aangeboden.

Andere projecten van MSCHF op het gebied van schoenen zijn de ‘Jesus Shoes’. De schoen met heilig water uit de rivier de Jordaan in de zool was bedoeld als kritiek op de commercialisering van religie. Ook maakte MSCHF met rapper Lil Nas X de bekende ‘satan shoes’ en werden van Birkin Bags Birkenstocks gemaakt.