TOP

“Doorstart Schoenenreus was minst ingrijpende maatregel”

De doorstart van schoenenketen Schoenenreus was voor de medewerkers de minst ingrijpende maatregel. Dat meldt curator Geurt te Biesebeek.

In zijn eerste verslag over het faillissement van Schoenenreus schrijft Geurt te Biesebeek dat de doorstart in afgeslankte vorm zeker met het oog op de werkgelegenheid de minst ingrijpende maatregel is geweest.

Ontslag
Schoenenreus raakte in de problemen door dalende omzetten, veroorzaakt door de crisis en door de concurrentie van webshops. Het faillissement leidde tot het ontlag van 500 mensen, in totaal eenderde van alle werknemers bij Schoenenreus. 

Vakbonden
Vakbonden verweten het management  dat de gehanteerde selectie bij het ontslaan van werknemers ‘onmenselijk’ was. Volgens de bonden werden vooral de duurste krachten de laan uit gestuurd. FNV Bondgenoten sluit zich niet aan bij de mening van curator Te Biesebeek. FNV vermoedt dat de gesloten winkels weer zullen openen, maar dan met jonger en goedkoper personeel. Ook beweest de vakbond dat voormalige werknemers die solliciteren worden afgewezen door Schoenenreus, omdat zij niet aan de criteria zouden voldoen.

Schulden
Voor zover bekend heeft Schoenenreus een totale schuldlast van 6,8 miljoen euro bij 226 schuldeisers. Hierbij gaat het vooral om verhuurders, leveranciers en financiers. Volgens de curator kunnen deze partijen fluiten naar hun geld.