TOP

Footnotes bouwt nieuwe fabriek in Turkije

Footnotes Nederland BV uit Waalwijk is begin januari begonnen met de bouw van een nieuw en ruimer fabriekspand van ruim 5000 vierkante meter in Turkije. De fabriek zal plaats bieden aan 125 werknemers en voorziet o.a. in een ruime en moderne stikkerij en twee gemoderniseerde productiebanden.

De nieuwe fabriek wordt gebouwd in samenwerking met de Turkse fabrikant. Footnotes startte acht jaar geleden op kleine schaal met deze productiepartner. Momenteel is de fabrikant verantwoordelijk voor 70 procent van de totale productie.

“Ongekend snelle groei”
Footnotes-directeur en eigenaar Marco van Overdijk licht toe: “Al ruim twee jaar verkopen we meer schoenen dan onze productiepartner in Turkije aankan. In de beginjaren hebben we heel veel tijd en energie gestoken in het optimaliseren van de productie in Turkije en het op een hoger plan brengen van het product. De betrokken fabrikant heeft vanaf het begin ook veel geïnvesteerd in uitbreiding van de productiemogelijkheden. Dat heeft enerzijds geresulteerd in een ongekend snelle groei, maar anderzijds ook voor heel veel productieperikelen.”

“Duivels dilemma” Naast het optimaliseren en uitbouwen van de organisatie in Nederland, moesten er daardoor extra productiepartners gevonden worden die bij machte waren om de Footnotes-collectie te kunnen produceren.

“Dat is na twee jaar een duivels dilemma gebleken, want de verschillende productiebedrijven die reeds voor andere schoenmerken produceerden bleken in alle gevallen niet bekwaam genoeg om de hoogwaardige kwaliteit, die we vanuit Turkije gewend zijn, te leveren. Bovendien werden we geconfronteerd met enorme prijsstijgingen vanwege de moeilijkheidsgraad van ons product”, zegt Van Overdijk

“Fiscale voordelen”
“In augustus 2009 kregen we de kans om op één van de laatste stukken staatsgrond in de handelsvrije zone aan de Egeïsche kust, samen met onze vertrouwde fabrikant een nieuwe moderne fabriek te bouwen. Naast de modernere productiefaciliteiten zijn er een aantal fiscale voordelen. Export vanuit de vrije handelszone wordt sterk gestimuleerd door de Turkse overheid, waardoor deze nieuwe opzet een hoge mate van ondersteuning geniet.”

“Voor Footnotes betekent dit dat vanaf komend voorjaar alle lijnen onder onze eigen paraplu in de nieuwe fabriek geproduceerd kunnen worden, waardoor we een hogere kwaliteitsnorm halen over alle lijnen. Maar met name de lijnen die voorheen uit Portugal kwamen, zullen we op een hoger niveau uitleveren. Bovendien kunnen we de prijzen beter in de hand houden en kunnen we sneller schakelen als het gaat om ons innoverend vermogen.”

“Ingrijpende investeringen”
“Door een aantal ingrijpende investeringen in het productieproces is een nieuwe en modernere manier van verwerken van materialen en monteren mogelijk geworden. Al deze veranderingen zijn erop gericht om de collecties een nog rijkere uitstraling te geven. Winkeliers zullen dit verschil reeds merken in de nieuwe najaarscollectie. Om de vernieuwing compleet te maken worden tevens drie nieuwe leesten geïntroduceerd met een nieuwe, vrouwelijke look, voorzien van de herkenbare Footnotes-identiteit.”  

Van Overdijk verwacht dat de nieuwe fabriek al in maart operationeel zal zijn voor de productie van de komende najaarscollectie.

“180.000 paar”
“Hierdoor kunnen we een stabiel en hoogwaardig product in de markt zetten. Dat heeft onze prioriteit. Daarnaast wordt verdere expansie van de afzetmarkten mogelijk door de ruimere productiecapaciteit in de nieuwe fabriek. We beogen in de nabije toekomst dan ook een dagproductie van rond de 800 paar en een jaarafzet van 180.000 paar,” aldus de Footnotes-directeur.

Footnotes brengt sinds 2002 jonge comfortabele damesschoenen op de Nederlandse en Belgische markt en behoort met een jaarafzet van 130.000 paar tot de drie grootste Nederlandse schoenproducenten. In maart 2009 ontving Footnotes van inkoopvereniging Garant de Gouden Schoen.