TOP

“Hoe hoger de hak, hoe groter de recessie”

Er blijkt een verband te zijn tussen hoge hakken en de economische recessie. Dat beweert schrijftster Elizabeth Semmelhack. Volgens haar is de omvang van een economische recessie af te lezen aan de hakhoogte.

In haar boek ‘Heights of fashion: a history of the elevated shoe’ beschrijft ze het verband tussen trends op het gebied van schoenen en de staat van de economie in verschillende tijden. Ze vertelt in haar boek: “Zowel tijdens de Grote Depressie van de jaren ’30, de oliecrisis in de jaren ’70 en bij het barsten van de internetluchtbel werden de hakken steeds hoger.”  

Maar waarom vrouwen in economisch moeilijke tijden schoenen met hogere hakken gaan dragen, kan de schrijfster niet verklaren. Ze denkt dat het misschien een vorm van escapisme is, dat vrouwen hun toevlucht zoeken in chique items zoals sexy schoenen.

Zelfverzekerder
Een andere theorie is dat vrouwen op hoge hakken langer en slanker lijken en zich daardoor zelfverzekerder voelen. In onzekere tijden kan dat goed van pas komen, bijvoorbeeld tijdens een sollicitatiegesprek.