TOP

Jaaroverzicht 2019: de 10 bestgelezen artikelen

December is traditiegetrouw de tijd van eindejaarslijstjes. De afgelopen weken behandelden we al de winkelopeningen, personalia, nieuwe merken en ondernemersverhalen die dit jaar de meeste lezers trokken. Op de laatste dag van 2019 blikken we tot slot terug op de tien bestgelezen artikelen op Schoenvisie.nl.

1. Autodrop en Floris van Bommel lanceren sneaker(s)

Floris van Bommel trok in januari de aandacht met een samenwerking met snoepfabrikant Autodrop. De bedrijven brachten samen twee sneakers uit; eentje om te dragen en eentje om te eten.

2. Winkels Dungelmann schoenen en Hermans schoenen failliet verklaard

Het faillissement van schoenenketen Dungelmann in juli schokte de markt en eindigde op de tweede plaats van bestgelezen berichten van het jaar. De overkoepelde bv werd op 16 juli failliet verklaard, de elf Dungelmann-winkels, de webshop en Hermans Schoenen in Utrecht volgden een week later.

3. Dungelmann maakt doorstart met Martijn Rozenboom

Een maand na het faillissement van Dungelmann wordt bekend dat de schoenenketen een doorstart maakt onder een nieuwe eigenaar, investeerder Martijn Rozenboom. Rozenboom is geen onbekende in de mode- en schoenenbranche; eerder nam hij schoenenketen Invito en modemerk Supertrash over (die hij beide doorverkocht).

4. Nelson neemt Leemans Schoenen over

Op de vierde plaats opnieuw een overname; Nelson neemt in februari schoenenketen Leemans over na het faillissement op 15 januari. Nelson laat dan weten voornemens te zijn een aantal winkels voort te zetten, afhankelijk van onderhandelingen met de verhuurders, en de winkelmedewerkers een nieuw dienstverband aan te bieden in de over te nemen winkels of nabijgelegen vestigingen van Nelson.

5. Faillissement voor Leemans Schoenen, curator onderzoekt mogelijkheden doorstart

Leemans Schoenen werd op 15 januari failliet verklaard door de rechtbank in Amsterdam. De winkels en webshop waren daarna nog een tijdje open, in afwachting van het onderzoek naar een mogelijke doorstart. Die doorstart kwam er niet; in plaats daarvan werd een deel van de winkels ingelijfd door Nelson.

6. Dure sneaker Zeeman binnen enkele uren uitverkocht

Zeeman kwam in mei met een opmerkelijke campagne. De textielsuper bracht twee sneakers uit: een simpel model van €12,99 en een extreem model van €200,-. De dure schoen werd in gelimiteerde oplage uitgebracht en gepusht door influencers. Zeeman wilde daarmee naar eigen zeggen onderzoeken waar het enorme prijsverschil tussen de sneakers vandaan komt, die in dezelfde fabriek gemaakt worden en kwalitatief niet van elkaar verschillen.

7. Kijktip: Floris van Bommel in ‘Gemaakt in Nederland’

Opnieuw een Floris van Bommel-nieuwtje in de lijst. Van Bommel Schoenen werd uitgelicht in het tv-programma ‘Gemaakt in Nederland’ met presentatoren Katja Schuurman en Tijl Beckand. Schuurman keek mee met de totstandkoming van een nieuw ontwerp in de fabriek in Moergestel, Beckand vloog naar Toscane om binnen te kijken bij een lokale leerlooierij. De aflevering terugkijken kan hier.

8. Oudste schoenenwinkel van Leiden sluit per direct deuren

Schoenenzaak Paanakker by Dungelmann sloot in april onaangekondigd de deuren. Paanakker was de oudste schoenenzaak van Leiden; de winkel bestond al sinds 1866.

9. ABN Amro: ‘Zelfstandige schoenenwinkels verdwijnen’

De afgelopen zeven jaar verdwenen bijna 600 zelfstandige schoenenzaken uit de Nederlandse winkelstraten. Dat meldde BNR in januari op basis van cijfers van ABN Amro en Locatus. Volgens sectoreconoom Sonny Duijn, die bij BNR te gast was om de cijfers toe te lichten, geven consumenten minder uit aan schoenen, zijn ze kritischer geworden en kopen ze voornamelijk digitaal. Het item is hier terug te luisteren.

10. Kijken: Nicolette van Dam en Bas Smit lanceren sneakercollectie voor Rehab

Naast Floris van Bommel x Autodrop viel een andere collab in 2019 op; de sneakercollectie van presentatrice Nicolette van Dam en haar man Bas Smit voor Rehab in mei. Een deel van de opbrengst ging naar het Emma Kinderziekenhuis, het Sophia Kinderziekenhuis en het Prinses Máxima Centrum.

Lees hier de bestgelezen artikelen per thema: