TOP

Nike verbiedt retailpartners buiten eigen grenzen te verkopen

Sportlabel Nike heeft zijn retailpartners per 1 januari 2020 verboden om nog langer buiten het handelsgebied te verkopen.

Nike heeft zijn retailpartners met ingang van 1 januari 2020 verboden om nog langer orders naar het buitenland te versturen, ofwel orders ‘buiten het handelsgebied’. Dat schrijft Highsnobiety. De Britse streetwear- en sneakerstore Attitude Inc. was de eerste Nike-dealer die het nieuwe beleid naar klanten communiceerde.

Voordelen

Tegen Highsnobiety vertelt de hoofd inkoop en general manager van Attitude, Alvin Singfield: “Hoewel we op korte termijn wellicht wat klanten verliezen, respecteer en begrijp ik het besluit van Nike om het merk te beschermen. Uiteindelijk zal dit ons alleen maar voordelen geven als Nike-leverancier.”

Meer acties

De maatregel is bedoeld om meer controle te krijgen over de distributie, stelt analist Matt Powell van het Amerikaanse marktonderzoeksbedrijf NDP. Merken zijn bang de regie te verliezen door resellers en andere partijen, die hun producten via andere kanalen wegzetten dan het merk zelf beoogt. Tegen Highsnobiety zegt hij: “Ik verwacht dat we meer van dit soort acties gaan zien.”

Limited sneakers

Powell verwacht dat de gevolgen wel mee zullen vallen, in tegenstelling tot wat consumenten en retailers misschien denken: “Producten verkopen buiten de thuismarkt is waarschijnlijk maar een klein deel van de handel.” Volgens hem zal het voornamelijk invloed hebben op consumenten die limited sneakers willen aanschaffen: “Zij zullen het moeten doen met een kortere lijst van retailers, waarbinnen vervolgens minder concurrentie plaatsvindt.”

Open markt

Voor Nederlandse Nike-dealers heeft het verbod waarschijnlijk weinig effect. Retailers in een open markt, zoals de Europese Unie, mogen binnen die handelsunie orders blijven versturen. Zwitserland valt daar ook onder, hoewel het land geen EU-lidstaat is.