TOP

Jan Agelink over de wintertrends 2023-2024: bio-based en bedekt ‘bloot’

Wetgeving om de kledingafvalberg te verkleinen is in de maak en ook de metaverse beïnvloedt het modebeeld voor komende winter. Verwacht upcycling van vintage stukken, biologisch afbreekbare materialen en – na de langverwachte ‘summer of sex’ – veel (suggestief) naakt.

Foto’s: L’Estrop

Trendforecaster Jan Agelink noemde zijn presentatie voor winter 2023-2024 Afterlife (vertaling: het hiernamaals). Een verwijzing naar de onzekere tijden waarin we leven, maar ook naar het moment waarop we een afgedragen kledingstuk of paar schoenen weggooien. Want wat gebeurt er dan mee? Er is Europese wetgeving in de maak om de gigantische modeafvalberg te verkleinen. Dat betekent dat ontwerpers andere keuzes moeten gaan maken omtrent (circulair) design, materiaalgebruik, productiemethoden en hoe informatie hierover wordt opgeslagen. Bijvoorbeeld met QR-codes bij producten. Agelink: “Kleding en schoenen worden digitale datapunten.”

De toenemende digitalisering werkt ook door in de opkomst van web 3.0, een nieuwe fase in de ontwikkeling van het internet. Agelink: “Web 3.0 gaat over een gedecentraliseerd internet, waarin gebruikers door middel van technologieën als blockchain en NFT’s eigenaarschap krijgen over hun data. Ook de metaverse maakt hier onderdeel van uit.” De digitale en fysieke wereld raken verder vervlochten, ziet hij. Zo sloeg digitaal modeplatform Dressx recent de handen ineen met warenhuis Printemps voor een ‘metacloset’ pop-up en is de eerste Metaverse Fashion Week inmiddels een feit.

De voorspelde ‘summer of love’ werd na twee lange coronajaren meer een ‘summer of sex’. Ook dat is te zien in de mode, al is tegelijk voelbaar dat de wereld met de oorlog in Oekraïne in een volgende crisis is gestort. De beelden van met zandzakken ingepakte kunstwerken weerspiegelen volgens Agelink perfect hoe dat zich uit in de mode: beschermd bloot, op een bijna fetisj-achtige manier.

Deze ontwikkelingen vangt hij in drie trendthema’s voor winter 2023. Hacker Tracker, dat teruggrijpt op het verleden, Copycat, dat gaat over het heden, en Fashionaut, dat focust op de toekomst.

Hacker Tracker

Dit hoofdstuk leunt sterk op het herontdekken en hergebruiken van vintage items. Het knippen en plakken met oude kledingstukken om tot een gelaagd nieuw beeld te komen, zoals de Britse ontwerper Priya Ahluwalia doet. Het beeld is zowel futuristisch als aards. Denim is belangrijk; kijk voor inspiratie de show van Diesel voor winter 2022-2023 terug.

Om te onthouden: quilting, historische stoffen in sportswear, workwear met een jaren 80/90-sausje, denim voor kleding én schoenen (ripped, puffed of patchwork).

Copycat

Een thema over de popcultuur en het verschil tussen wat echt is en wat nep. Sprekend voorbeeld is het virtuele model imma.gram, inmiddels zo populair dat het Japanse streetwearlabel Doublet zijn modellen voor winter 2022-2023 met Imma-maskers liet lopen. Dit thema gaat ook over opvallende prints; getekende patronen, surrealistische afbeeldingen van lichamen en graffiti. De kruisbestuiving tussen prêt-à-porter en sportswear kennen we, maar nieuw is dat in die mix de geklede look nu de overhand lijkt te hebben.

Om te onthouden: Adidas x Gucci, graffiti op kleding en schoenen, breisels, nepbont van plantaardige materialen.

Fashionaut

In dit hoofdstuk onderzoekt Agelink nieuwe (digitale en biobased) perspectieven in de mode. De vormgeving is futuristisch – volume blijft belangrijk – en de materialen technisch. Die gaan in de mix met meer aardse stoffen, die wollig of harig zijn. Ook hier wordt het menselijk lichaam als print gebruikt, maar dan op een robotachtige manier. Kleur komt van breisels, pufferjassen en wijde pakken met ‘retro-futuristische’ prints. De belangrijkste kleur binnen dit thema? Zilver.

Om te onthouden: volume en padding, 3D-printing, biobased en biologisch afbreekbare materialen van algen en schimmels, transparantie, popart prints.

Meer trends van Jan Agelink? Op 27 januari en 14 februari 2023 verschijnen de inkoopedities voor winter 2023-2024, met een uitgebreide special over de schoenentrends voor het komende najaar.