TOP

Jan Jansen en TU Delft ontwerpen slippers: de Plakkies

Schoenontwerper Jan Jansen en studenten van de TU Delft hebben samen een nieuwe slipper gecreëerd: de Plakkies. Woensdagmiddag 13 mei worden de slippers gelanceerd op de Dam in Amsterdam.

Plakkies is Afrikaans voor slippers. Studenten van de faculteit Industrieel Ontwerpen hebben niet zomaar voor deze naam gekozen. De slippers worden namelijk gemaakt in de sloppenwijken van Durban, Zuid-Afrika.

In Zuid-Afrika worden autobanden massaal en illegaal verbrand en zijn daardoor een belasting voor het milieu. Jan Jansen en de TU Delf-studenten besloten hun krachten te bundelen en hergebruiken de autobanden nu als zolen voor de Plakkies.  

Hier staat een verantwoorde slipperfabriek, opgericht door TU Delft en Stichting KidsRights, die kansarme inwoners aan het werk helpt. Daardoor kunnen de werknemers weer een bestaan opbouwen, hun directe omgeving onderhouden en kinderen weer naar school laten gaan.

Saai zijn de ‘blotevoetenschoenen’ niet, want weeskinderen uit de sloppenwijken hebben kleurrijke patronen gemaakt voor de Plakkies, die hun creativiteit en dromen verbeelden.

Vanaf zaterdag 9 mei zijn de Plakkies voor €34,95 te koop bij de grote retailers in Nederland. Zij zijn verkrijgbaar in de kleuren purple night, cool grey, hot pink, denim blue en brown sun.

Alle winst die voortkomt uit de verkoop van de Plakkies gaat volledig naar KidsRights’ weeskinderenprojecten.